Bespaar op je autokosten

Eindelijk staat je droomauto voor de deur na de eerste rit. Je hebt ‘m eens goed uitgeprobeerd op het rechte stuk en in de bochten en hij doet het fantastisch! Maar je bent nog steeds geen miljonair en alleen maar de bob spelen is ook je ambitie niet. Hier wat tips om zuinig te rijden en af en toe een biertje te kunnen drinken.

De grootste kostenpost is brandstof. Als je daar goed op let, kun je echt besparen. Let dus op je rijstijl en op de conditie van je auto, om met plezier te kunnen blijven rijden. Het Nieuwe Rijden is bijvoorbeeld zo’n manier om de kosten te drukken en je auto en het milieu te sparen.Veel tips komen kort gezegd op het volgende neer:

  • Rij geen kilometer te veel, dus pak de fiets, ga niet dwalen omdat je de weg niet weet en doe eens twee dingen tegelijk.
  • Laat de motor niet nodeloos draaien, sta je wat langer stil schakel de motor dan uit. Rijd ook in de hoogst mogelijke versnelling. Bij een soepele motor is zelfs 50 km/u in de vijfde versnelling mogelijk (wel op tijd terugschakelen, anders kom je in de hakkelmodus, dat vinden je passagiers niet fijn).
  • Sleep geen dingen mee, die je niet nodig hebt, zoals lege dakkoffers en andere bagage die je voor het gemak maar in de auto laat liggen.
  • Comfort kost geld: achterruitverwarming, airco, raam open als je geen airco hebt.
  • Zorg dat je auto in conditie is: banden opgepompt, regelmatig onderhoud, gebalanceerde en uitgelijnde wielen, tot aan schone filters en een goed gewassen auto!
  • Hard rijden kost extra brandstof, net als onregelmatig rijden (voor jezelf maar ook voor je passagiers is het prettig om gelijkmatig te rijden).
  • Remmen en optrekken zijn duurder dan je gas loslaten en weer rustig snelheid vermeerderen. Bij snel optrekken slijten je banden ook nog eens extra.
  • Welke brandstof je tankt is ook van invloed, bij een prijsverschil van hoogstens 6 cent tussen Euro95 en Euro98, is het voordeliger om Euro98 te tanken. En als je om moet rijden om goedkoop te tanken, reken dan even uit hoeveel brandstof je verbruikt met heen-en-weerrijden en of dat opweegt tegen het voordeel dat je behaalt. Met biobrandstof spaar je in ieder geval het milieu!

Veel rijplezier!