Besparen op brandstof

We zijn maar moeilijk uit de auto te krijgen, maar wel steeds meer letten we op waar en wanneer we rijden. Een ieder voelt de pijnlijke prikkel als je weer eens voor zo’n 75,- euro de tank volgegegooid hebt. Tóch kan je besparen op je brandstof; niet alleen letten op de prijs, maar ook werken aan je eigen rijgedrag en jezelf de rijstijl aanleren, waardoor je bespaart. Bij de start van je rijtoer is de motor uiteraard koud, wat meer brandstof verbruikt bij fel optrekken, niet doen dus. Hou bij schakelen met de versnelling in de gaten dat je zo rond 2200-2500 toeren de motor in de gewenste versnelling zet. Onderzoeken hebben uitgewezen dat je bij dit lage toerental zeer weinig brandstof gebruikt. Oók de 5e versnelling gebruiken vanaf een snelheid van zo’n 70km per uur is véél beter dan pas rond de 100km p/u de schakeling van 4 naar 5 te maken.
Moet je lang wachten in de file gewoon even de motor uitzetten, dit bespaart, net als lang wachten voor een openstaande brug is uitzetten het advies.

Ook voor je APK keuring óf kleine/grote beurt voor de auto zijn er veel te grote verschillen. Grote garages lokken vaak klanten met leuk uitziende reclames van;” NU APK slechts 29,95”… Dat lijkt goedkoop, maar als er met de keuring gebreken naar voren komen, worden deze vaak vervangen door top A onderdelen die voor de garages een hoge marge hebben en jij er dus voor opdraait. Voor een SEAT uit 2000 bijvoorbeeld kan best een goedkopere nieuwe óf 2ehands dynamo ingemonteeerd worden, i.p.v. de nieuwste dynamo die ook in de modellen van de nieuwste SEAT’s zich nu bevinden. Let daar op! Zo kan erop een kleine of grote onderhoudsbeurt per garage vele 10-tallen euro’s bespaard worden en zelfs honderden. Maak afspraken hierover met de monteur óf maak deelafspraken; voor het hoognodige geef je toestemming, voor de duurste vervangingen ga je naar de goedkopere garage als een KWIKFIT, Tyrecentre of lokale dealer. Dat bespaart aanzienlijk.

Tot slot het tanken zelf. Iedereen weet dat tanken bij de autosnelweg het duurst is. Al gauw betaal je daar 8 eurocent per liter meer dan de reguliere stations en dan is 8 eurocent op een 45 litertank al gauw een 3,50 euro per tank. De tank volgooien bij een zelfservice station als Tinq of Tamoil e.d. bespaar je al snel 5 á 7 euro. Voor de mensen die langs de grensstreek wonen gewoon lekker de grens even over blijven gaan. In België en Duitsland blijft het nog steeds goedkoper hoewel sommige regio’s al dichtbij de Nederlandse prijzen komen.