Duitsland is een autoland bij uitstek. Steeds meer Nederlanders besluiten om een auto te importeren bij onze Duitse vrienden, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de voordelen, waar moet je op letten en met welke kosten moet je rekening houden? In dit artikel zetten wij de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje, maar delen we ook een aantal handige tips als je over de grens wilt gaan winkelen. Lees je verder?
Goedkoper dan in Nederland
Laten we beginnen bij het begin. Als je op zoek bent naar een degelijke tweedehands bolide, dan kan het de moeite lonen om in Duitsland te winkelen. Duitsland heeft zelfs de grootste automarkt van Europa. Dat zit zo. Nieuwe auto’s zijn in Duitsland nou eenmaal goedkoper dan in Nederland, maar hierdoor is het aanbod tweedehands auto’s ook vele malen groter. Als het aanbod auto’s groter is dan de Duitse vraag, zullen de prijzen ook een stuk aantrekkelijker zijn. Maar hoe zit dit dan met de auto invoeren kosten? Uiteraard moet je nog wel rekening blijven houden met de BTW (afhankelijk van de leeftijd van de auto), RDW registratiekosten, de welbekende BPM en eventuele reis/transportkosten, als je besluit om het importproces uit te besteden. Daarover later meer.
Voor een luxe auto moet je in Duitsland zijn
In Duitsland kennen ze geen wegenbelasting. Er hoeft daarom ook geen onderscheid gemaakt te worden tussen een benzineauto of dieselauto. Ook BPM kennen ze niet in Duitsland. Dat maakt het voor ons Nederlands wel extra interessant om een luxe auto te importeren. Ofschoon je natuurlijk wel invoerrechten moet betalen zodra je de auto inschrijft in het Nederlands kentekenregister, moet je voor een luxe Audi, BMW of Mercedes-Benz gewoon in Duitsland zijn.
Over luxe auto’s gesproken: Duitsers houden ervan! Ze rijden het liefst in een auto met het complete accessoirespakket en alle denkbare toeters en bellen. Waar het in Nederland nog onder auto-opties valt, hebben de Duitse bolides vaak een complete (standaard) uitrusting. Bij een compleet uitgeruste auto kun je denken aan lederen bekleding, verwarmde stoelen en buitenspiegels, parkeersensoren, cruise control en ga zo maar door. What’s not to be like?
Zelf importeren of laten doen?
Je bent niet verplicht om het importproces uit te besteden aan een gespecialiseerd berdrijf. Maar kies je bijvoorbeeld voor de importservice van Dasimport, dan kun je wel rekenen op een deskundig team. Op het moment van schrijven hebben ze al ruim 16.000 auto’s geïmporteerd! Ze werken met scherpe tarieven en maken slim gebruik van verschillende BPM regimes. Neem eens een kijkje op hun website en blader alvast door het grote aanbod jonge Duitse occasions. Succes!