Zo wordt een tweedehands auto geen miskoop

Ben je op zoek naar een andere auto en dan zie je een bericht voorbij komen met als kop: “Autoreparateurs profiteren van winterweer”. “Schadeauto” is het eerste woord dat je door het hoofd gaat. Als het koopje dat je hebt gezien maar geen schadeauto is! Gelukkig is daarvoor een oplossing die veel meer zekerheid biedt dan de blauwe ogen van de verkoper. De consequenties die het kopen van een schadeauto met zich meebrengen, kunnen hogere kosten en minder veiligheid zijn. Daar wil je niet op inleveren, maar wel op besparen.

Een eerste mogelijkheid is om na te gaan of een auto schade heeft gehad in het verleden door een bezoekje te brengen aan de internetsite Autoverleden. Langs deze weg is de bekende schadegeschiedenis van een auto op te vragen van zwaardere schades die van belang zijn voor de kwaliteit van het voertuig. Hun gegevens gaan terug tot ongeveer 2007. Het kan natuurlijk ook zijn, dat een kleine reparatie aan een auto is uitgevoerd die niet geregistreerd is. Hoe kun je dan zelf beoordelen of de koop het geld waard is? Want er zijn in Nederland flink wat auto’s op de weg die in het verleden schade hebben geleden. Kleine schades die vakkundig gerepareerd zijn, verminderen de waarde van een auto niet, maar het wordt een ander verhaal als de reparatie niet goed is uitgevoerd. Helaas is niet alles zichtbaar voor een leek en soms zelfs niet voor een deskundige.
Met de volgende tips hebt u zelf wat instrumenten in handen om een check uit te voeren.

Als je in je kennissenkring iemand hebt met verstand van auto’s en met genoeg vrije tijd, neem die dan zeker mee op je zoektocht naar de auto van je dromen.
De buitenkant van de auto is het eerste wat je ziet. Signalen die wijzen op reparaties, zijn bijvoorbeeld een niet helemaal vloeiende lijn van motorkap of spatborden, of een gerimpelde laklaag waar de auto is overgespoten. Ook kleine verfspatjes op rubbers kunnen een aanwijzing zijn voor een herstelde laklaag. Soms is zelfs nog te zien, waar het afplaktape gezeten heeft om de rest van de auto af te dekken bij het spuiten. De aanwezigheid van oneffenheden zoals stof of zandkorreltjes is een andere indicatie van niet goed uitgevoerde reparaties. Heel duidelijk wordt het als de lak niet egaal over het oppervlak verdeeld is, maar zakken of druppels vertoont.

Voor het herkennen van reparaties die invloed hebben op het weggedrag van de auto moet je verder kijken. Maar daarvoor had je nu juist iemand met verstand van auto’s meegenomen. Die weet wel waarnaar je moet zoeken vindt dergelijke gebreken wel. Ongelijke slijtage van de banden kan bijvoorbeeld wijzen op niet sporende of zelfs tegenwerkende wielen, waardoor de auto lijkt te zweven of gaat trillen. Niet erg veilig dus.
Alle informatie die je krijgen kunt over de auto die je op het oog hebt, kan je helpen om van de koop af te zien of om juist flink te kunnen besparen op de aankoopprijs.