10 simpele tips om energie te besparen

Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, je hoeft hier niet per se dure spaarlampen voor aan te schaffen of dagen lang in de kou te zitten omdat de verwarming op 15 graden staat. Je kunt ook geld overhouden zonder in te leveren op je prettige leven. Lees deze 10 simpele tips en geef je bespaarde geld uit aan iets leuks.

Tip 1. Haal elektrische apparaten uit het stopcontact als deze zijn opgeladen.

Zolang een stekker in het stopcontact zit gebruikt deze energie, ook als het apparaat al opgeladen is. Laptops en mobiele telefoons zijn de grootste boosdoeners, haal de stekker dus uit het stopcontact als het apparaat volledig is opgeladen. Hiermee bespaar je niet alleen energie, het is ook een stuk beter voor de apparaten, de batterij gaat een stuk langer mee als je hem volledig oplaadt en gebruikt tot hij leeg is.

Tip 2. Help de koelkast een handje mee

Als je teveel hebt gekookt kun je dit heel goed bewaren voor een andere dag. Laat het warme eten eerst goed afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Zo hoeft de koelkast niet heel hard te werken om het eten op de juiste temperatuur te krijgen. Je kunt het koelsysteem zelfs een handje helpen door bevroren producten te laten ontdooien in de koelkast. Door de koude lucht die van het ijs afkomt hoeft de koelkast minder zelf te doen.

Tip 3. Laat de koelkast niet onnodig hard werken.

Zorg dat de achterkant van de koelkast een stukje van de muur afstaat. Bij het verkoelingsproces komt veel warmte vrij, als je de koelkast direct tegen de wand aanzet kan deze warmte niet makkelijk weg waardoor de verkoeling niet goed werkt.

Tip 4. Zet de temperatuur van je koelkast niet te laag.

De meeste producten blijven goed bij een maximum temperatuur van 7 graden, het is dus niet nodig om de koelkast lager te zetten dan 6 graden.

Tip 5. Gebruik niet teveel water met koken

Water aan de kook brengen kan lang duren en veel energie kosten, zeker als je veel water nodig hebt. Gebruik daarom niet teveel water, want: hoe minder lang je hoeft te wachten, hoe eerder je kunt eten.

Tip 6. Kook met de deksel op de pan

Laat de deksel op de pan tijdens het koken, zo blijft een groot deel van de warmte in de pan en kun je het vuur een stuk lager zetten.

Tip 7. Was meer op een lage temperatuur

Probeer zoveel mogelijk was tegelijk te wassen, check bijvoorbeeld of je beddengoed toe is aan een opfrisbeurt. Was de volle trommel op een lage temperatuur van 30 graden, de was komt er brandschoon uit, het water hoeft minder verwarmd te worden en jij kunt weer genieten van een schoon bed.

Tip 8. Gebruik de droger zo min mogelijk.

Hang je kleren te drogen op een droogrek of buiten als het mooi weer is. De droger gebruikt niet alleen veel energie, je kleren worden er ook kleiner en dunner van waardoor ze minder lang mooi blijven.

Tip 9. Leg een warme deken op de bank.

In de wintermaanden is het heerlijk om op de bank weg te kruipen in een warme deken. Als je een tijd stilzit krijg je het vanzelf wat kouder, maar met een warme deken binnen handbereik zul je minder snel de neiging hebben om de slimme thermostaat iets hoger te zetten.

Tip 10. Voorkom warmteverlies met tochtstrips

Voel je in de winter wel eens een vlaag koude wind in huis terwijl de verwarming aan staat? Het zou goed kunnen dat er koude lucht door de kieren van de deur vandaan komt. Met tochtstrips voorkom je dit zodat de verwarming een stukje minder hard hoeft te werken en nog belangrijker, zodat jij geen last meer hebt van die onaangename kou.

Conclusie

Besparen op energie is met deze simpele tips makkelijker dan je denkt. Heb je toch het idee dat jouw energierekening goedkoper kan. Dan is het aan te raden om energie te vergelijken op EasySwitch.nl. Op deze energievergelijkingssite vergelijk je alle energieleveranciers van Nederland. De gemiddelde besparing loopt op tot 200 euro.