3 Tips om energie te besparen

Energie, je hebt het nodig, maar je wilt er natuurlijk niet teveel voor betalen. Door alle elektronische gadgets tegenwoordig verbruiken we wel steeds meer energie. Om er voor te zorgen dat je energierekening niet de pan uit rijst volgen hier een aantal tips om op het verbruik van je energie te besparen.

Bespaar op je verwarming

Door slim om te gaan met je verwarming kun je veel energie besparen. Meestal ben je meer in je woonkamer te vinden dan in bijvoorbeeld je slaapkamer. Daardoor is het niet nodig om de verwarming in de slaapkamer aan te doen. Door slim met je verwarming om te gaan kun je gelukkig ook energie besparen in de woonkamer. Zo kun je radiatorfolie achter de verwarming plakken om de warmte binnen te houden. Vaak kun je de thermostaat ook zo instellen dat de verwarming alleen aangaat wanneer je thuis bent. Door de verwarming uit te laten als je op je werk bent, kun je veel besparen op de stookkosten.

Stand-by en opladers

Veel elektrische apparaten blijven heel de dag op standby staan. De standby stand verbruikt weliswaar minder energie dan wanneer het apparaat aan staat, maar door het jaar heen kan dit toch flink oplopen. Een ander voorbeeld van dit sluipverbruik zijn opladers. Deze stekkers zitten vaak permanent in het stopcontact, ook als er geen telefoon of tandenborstel aan ligt om op te laden. Een goede manier om dit stiekeme verbruik tegen te gaan is een verlengsnoer met een aan/uit knop. Wanneer je het apparaat of de oplader niet gebruikt druk je gewoon op de knop om te voorkomen dat je energierekening stilletjes omhoog kruipt.

Leveranciers vergelijken

Natuurlijk kun je veel zelf doen om te besparen op je energierekening, maar minder betalen per kilowattuur is natuurlijk nog beter. Er zijn tegenwoordig een heleboel manieren om de leveranciers van energie te vergelijken en dat kan absoluut de moeite waard zijn. Zorg ervoor dat je je gemiddelde verbruik bij de hand hebt en start met het vergelijken van de verschillende aanbieders!