5 tips om te besparen op verlichting

Het is tegenwoordig een hot item om te besparen op je lampen. Maar hoe bespaar je nou op je buitenverlichting en lampen? Wij geven je vijf tips.

Tip 1. De tijdschakelaar

Vooral in de winter is het natuurlijk sfeervol om verlichting aan te hebben in uw tuin. Wat mensen wel vaak vergeten is dat deze verlichting natuurlijk ’s avonds uitgezet moet worden. Dit kunt u het makkelijkst doen door middel van een tijdschakelaar. Deze kunt u van te voren instellen zodat u zelf bepaald wanneer de lamp aan en uit gaat.

Tip 2. De bewegingsmelder

Verder kunt u op plekken waar u alleen licht nodig heeft als u er bent een bewegingsmelder installeren. De lamp gaat dan alleen bij beweging aan. Dit is handig als u bijvoorbeeld een lamp bij uw achterdeur heeft hangen en u ’s avonds de fiets uit de schuur wilt pakken.

Tip 3. Lichtsensor

Een lichtsensor herkent zelf of het donker is of niet. Zodra de schemer invalt zal de sensor dit merken en de lampen aanzetten. Daarnaast kunt u met de ingebouwde tijdschakelaar zelf bepalen hoelang de lamp aan blijft staan.

Tip 4: vervang gloeilampen door LED verlichting

Inmiddels is het in Nederland al bijna niet meer mogelijk om nieuwe gloeilampen te kopen maar veel mensen hebben ze nog wel in huis hangen. De aanschaf van een LED lamp is wel wat duurder, maar deze investering verdient u terug door het minimale stroomverbruik van led verlichting. Het verschil kan wel tot 90% in stroomverbruik zijn. Verder heeft een LED-lamp een veel langere levensduur. Namelijk een levensduur van 50.000 uur tegenover de 1.000 uur van de gloeilamp. De spaarlamp zit hier met 12.000 uur tussenin.

Tip 5: laat niet onnodig lampen aan staan.

Misschien een open deur; laat niet onnodig lampen aan staan. Iedereen kent het wel, de kantoorgebouwen die de hele nacht verlicht zijn terwijl er niemand is. Doe de lampen uit in de ruimtes waar u niet bent. Denk hierbij aan de toilet, keuken of slaapkamer als u
in de woonkamer bent. Mocht u tijdens uw vakantie toch lampen aan willen hebben om dieven af te schrikken, gebruik dan net als in de tuin een tijdschakelaar.