6 redenen voor besparen met energie vergelijken

Energie vergelijken en elk jaar overstappen. Het klinkt onnodig en ingewikkeld, maar dat is het niet. Overstappen naar een andere energieleverancier kan je namelijk zomaar tot € 450,- per jaar opleveren. Geld waarmee je veel leuke dingen kunt doen. We geven je daarom 6 tips zodat je zoveel mogelijk geld kunt besparen met overstappen.

1. Scherpe actietarieven

Er zijn veel energieleveranciers. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mochten de energieleveranciers hun eigen prijzen vragen. De toegenomen concurrentie betekent voor jou als consument dat je kunt kiezen uit scherpe actietarieven. De website Energieleveranciers bestaat al sinds 2004. Sinds die tijd zijn er niet alleen vele vergelijkingssites bijgekomen, ze zijn ook steeds belangrijker geworden voor energiebedrijven. Op dit moment zijn vergelijkingssites het belangrijkste kanaal voor energiebedrijven om nieuwe klanten te krijgen. Daarom zijn er vaak exclusieve actie-aanbiedingen die alleen via hun website zijn aan te vragen.

2. Overstappen op het juiste moment

Heb je zonnepanelen? Kies dan voor het juiste moment van overstappen. In de winter verbruik je meer dan dat je zonnepanelen opleveren, terwijl je zonnepanelen in de zomer waarschijnlijk meer opleveren dan je verbruikt. Wanneer je overstapt in of net na de zomer, wordt er een tussentijdse eindnota gemaakt. Je kunt het ‘overschot’ aan opgewekte stroom niet verrekenen met de stroom die je in de winter afneemt van de leverancier. Voor de stroom die je teruglevert krijg je een vergoeding tussen de zes en tien cent per kWh. Elke kWh die je afneemt kost daarentegen zo’n 23 cent. Daarom kun je geld besparen door pas over te stappen op het moment dat je zeker weet dat je minder hebt opgewekt dan je hebt verbruikt, gemeten vanaf de laatste jaarnota.

3. Makkelijk en snel

De energieleveranciers willen graag vertegenwoordigd worden op vergelijkingswebsites. Dit omdat anders alleen de concurrentie zichtbaar is op dergelijke sites. Doordat veel mensen gebruikmaken van een energievergelijker, concurreren leveranciers daarop met aantrekkelijke prijzen. Dat betekent dat je de aantrekkelijke aanbiedingen ook alleen op prijsvergelijkers vindt en niet op de site van de leverancier zelf. Bovendien zorgt de leverancier waarnaar je overstapt ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd. Daarvoor hoef je dus niets te doen.

4. Profiteer van welkomstpremies en -kortingen

Door elk jaar over te stappen kun je elk jaar profiteren van scherpe actietarieven én welkomstpremies. Bekijk wel goed de actievoorwaarden.

5. Verhuizen en overstappen

Ga je verhuizen? Dan loont het zich vaak om een andere energieleverancier te nemen. Elk gebied heeft zijn eigen netbeheerder, dus die kun je niet kiezen. Wel kun je zelf bepalen voor welke energieleverancier je kiest. Dat betekent dat de netbeheerkosten per regio verschillen en daardoor ook de totale gas- en elektriciteitskosten. Die prijsverschillen maken energie vergelijken voor jou interessant. Op energievergelijkingswebsites zijn namelijk veel energieleveranciers te vinden die jou allemaal graag als klant willen hebben. En dat betekent scherpe actieprijzen.

6. Onafhankelijk en gratis

Vergelijkingswebsites zijn meestal onafhankelijk en bieden gratis dienstverlening. Wanneer je overstapt, krijgen zij een vaste vergoeding van de leverancier. Zij leveren die leverancier namelijk een nieuwe klant aan en dat is waardevol voor hen. Jij betaalt hier niets extra voor. Ondanks dat ze door de leverancier betaald worden voor een nieuwe klant, heeft dat geen invloed op de energievergelijker. De enige manier om als goedkoopste leverancier uit de vergelijking te komen is door lage tarieven te bieden. Deze tarieven mailen zij aan de overstapper en komen exact overeen met de tarieven op het contract van de gekozen leverancier. What you see is what you get!

En al overtuigd dat overstappen je veel geld kan opleveren? Energie vergelijk je het beste met een energievergelijker, zodat je in één oogopslag ziet welke energieleverancier het goedkoopst is.