Aanschaf van een computer (bespaar)tips

Wil je een nieuwe computer aanschaffen? Kijk dan eerst in ons artikel genaamd Besparen op computerkosten. Misschien kun je door een paar tips op te volgen ervoor zorgen dat je computer weer snel wordt en naar behoren werkt. De makkelijkste manier om te besparen blijft geen nieuwe computer kopen. Wil je toch een nieuwe computer kopen? Met onderstaande tips zorg je ervoor dat jou keuze duurzaam en goedkoop is.

  • Een 2de hands computer kopen is meestal duurkoop. Een computer is gemaakt om 3 a 4 jaar mee te gaan. Koop je een computer van 3 jaar oud dan is de kans groot dat hij op korte tijd kapot gaat en je alsnog een nieuwe computer moet kopen.
  • Laat je goed adviseren in de winkel. Als je een computer nodig hebt om te internetten en tekstverwerken dan heb je geen zware computer nodig die duur is en veel energie verbruikt. Wil je gamen, videobewerken of andere zware toepassingen gebruiken dan heb je wel een zware computer nodig. Goed advies is dan verstandig zodat je de juiste onderdelen hebt en niet onnodig geld uitgeeft.
  • Zoek een computer uit via een prijsvergelijker (als je weet wat je wilt hebben). Goede prijsvergelijkers voor electronica kun je vinden op de sites kieskeurig.nl, tweakers.net en hardware.info. Je weet dan zeker dat je de computer voor de laagste prijs koopt. De Mediamarkt claimt wel dat ze de goedkoopste zijn maar in de meeste gevallen is dit dus niet zo!
  • Wil je de oude computer weggooien? Kijk eerst of er belangrijke data op staat die je nog wilt hebben. Staat er geen belangrijke data op? Je kan de computer dan verkopen of gratis weggeven via marktplaats. Door dit zonder harddisk te doen, kan je de oude zelf fysiek vernietigen of in de nieuwe computer inbouwen. Sommige mensen zoeken kapotte computers voor reserve onderdelen of zijn al tevreden met een oude computer. Dit is natuurlijk de beste manier van recyclen. De computer blijft dan in omloop en je maakt er iemand blij mee.
  • Kan je de computer niet kwijt op marktplaats? Lever hem dan in bij de milieustraat van de gemeente. De computer wordt dan gerecycled (als je geluk hebt). Helaas blijkt in de praktijk dat veel elektronica naar Afrika gestuurd wordt om het daar te verbranden op vuilstortplaatsen. Het valt dan ook niet mee om een plek te vinden waarvan je zeker weet dat deze gerecycled wordt.

Wil je meer geld besparen? Ga energieprijzen vergelijken en bespaar honderden euro’s op je energierekening.