Bespaar op je gasverbruik

In de meeste huizen in Nederland hangt een zuinige HR cv-ketel. Inderdaad een goed idee als je flink wilt besparen op je gasrekening. Huiseigenaren denken zo zuinig te stoken. Maar de praktijk is anders. Het kan allemaal nog een stuk slimmer!

HR-ketel een stille werker

Een HR-ketel is van zichzelf een zeer zuinig apparaat. Het rendement dat een HR-ketel uit aardgas haalt ligt gemiddeld op 107%. Dat doet dit type cv-ketel door slim gebruik van de rookgassen. Die worden door moderne techniek gebruikt om koud water voor te verwarmen. Zo heeft de cv-ketel minder gas nodig om water op te warmen voor verwarming of warmwater in de keuken of douche.

HR-warmte door de muur

Een HR-cv-ketel is dus een slim idee. Maar minder slim in een niet-geïsoleerd huis. Helaas zijn er in Nederland ruim 2 miljoen huizen zonder isolatie van de buitenmuren. De door de zuinige cv-ketel opgewekte warmte verdwijnt dan snel door de buitenmuren. Zo verlies je zonder spouwmuurisolatie 25 tot 30% van je warmte. Je zuinige cv-ketel moet vaker aan de slag dan nodig is.

Met spouwmuurisolatie bespaar je 9 tot 11 m3 gas per m2. Dat scheelt gemiddeld € 440,- op je energierekening per jaar. Door die lagere energierekening heb je de kosten voor spouwmuurisolatie snel terugverdiend. Al binnen 3-5 jaar. Dat levert meer op dan de rente op je spaarrekening.
Zo kun je niet alleen veel besparen. Je krijgt er ook nog eens een veel comfortabel aanvoelend huis voor terug.

Onderhoud HR-ketel

Bijna 40% van de huishoudens in Nederland heeft geen onderhoudscontract voor de cv-ketel. Maar een cv-ketel maakt per jaar heel wat branduren. Gemiddeld 1000 uur per jaar. Als je auto dat ook zou doen , met een gemiddelde snelheid van 75 km/uur, dan was je al 2 keer in de garage geweest voor een onderhoudsbeurt. Door die vele branduren heeft een HR-ketel tenminste elke 2 jaar onderhoud nodig. Zo blijft hij zijn werk veilig en zuinig doen. Zonder onderhoud loopt het rendement met 10% terug. Daardoor heeft de HR-ketel meer aardgas nodig om dezelfde ruimte te verwarmen. Controleer zelf regelmatig of de waterdruk tussen 1,5 en 2 bar staat. Een goed gevuld verwarmingssysteem verwarmt je huis sneller en kost zo minder gas.

Wat kun je zelf?

Je kunt zelf nog meer doen in huis om gas te besparen. Het zijn vaak eenvoudige maatregelen, die elk jaar veel voordeel opleveren. Met radiatorfolie straalt warmte niet naar je muur, maar juist de kamer in. De warmte die je met woningisolatie binnen houdt, kan simpel verdwijnen door je brievenbus. Monteer daar een tochtborstel of tochtklep als warmte-isolatie voor je brievenbus. Plaats geen isolatie voor kieren onder de binnendeuren, dit is voor de luchtcirculatie in huis. Lucht je huis regelmatig. Frisse, verse lucht is droger, dan de lucht in huis. En drogere lucht is gemakkelijker op te warmen.

Met deze besparingstips en het nemen van spouwmuurisolatie draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu. Je bespaart fors op je gasrekening.