Zonnepanelen

Besparen op je maandelijkse lasten met zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt besparen op je maandelijkse lasten. Zo kun je je huis beter isoleren, minder verbruiken door bijvoorbeeld minder lang te douchen, of je kunt op een alternatieve manier je eigen energie opwekken met zonnepanelen. Maar wat kosten zonnepanelen precies en in hoeveel jaar heb je deze investering er gemiddeld uit?

De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen kosten flink wat geld maar kunnen gezien worden als een lange termijn investering. Het is namelijk de bedoeling dat je dit aankoopbedrag terug gaat verdienen. Twijfel je nog aan zonnepanelen kopen? Om te kunnen berekenen wat de terugverdientijd is zul je eerst moeten berekenen wat de kosten zijn van deze aankoop.

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5000, dit bedrag is inclusief btw en deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Het uiteindelijke bedrag voor de zonnepanelen zal dus rond de €4100 liggen inclusief installatie en de omvormer. Deze omvormer is een apparaat dat opgewekte energie kan omzetten in bruikbare stroom. Tot slot geldt het over het algemeen: hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger je gemiddeld uit bent. Hoe meer zonnepanelen je namelijk hebt, des te goedkoper de prijs per Wattpiek.

Wat levert het op?

Wat het plaatsen van zonnepanelen gemiddeld oplevert is lastig te zeggen, dit ligt namelijk ook aan externe factoren zoals het weer en dan voornamelijk het aantal zonuren. Echter is er wel een goede inschatting te maken. Om verder te gaan met de berekening zullen we opnieuw het aantal van de set van 10 zonnepanelen nemen. Een set van 10 zonnepanelen levert gemiddeld per jaar €600 op aan opbrengst. In dit geval zou de terugverdientijd van de zonnepanelen dus ongeveer 7 jaar duren.

Zijn er uitzonderingen?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waardoor zonnepanelen zichzelf niet terugverdienen, of minder snel dan gehoopt. Kies bijvoorbeeld enkel voor kwalitatieve zonnepanelen. Net als bij alle producten heb je ook bij zonnepanelen slechte kwaliteit ertussen zitten. Andere uitzonderingen zijn dat de bekabeling van de zonnepanelen stuk gaan, of dat de omvormer het begeeft. Wanneer dit voorkomt controleer dan eerst bij jouw leverancier of je garantie hebt op de zonnepanelen. Ook kun je dit meenemen bij het opvragen van offertes, welke leverancier biedt garantie aan?

Kortom; door zonnepanelen te plaatsen kun je iedere maand een hoop geld besparen op de maandelijkse lasten. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je plaatst is de opbrengst gemiddeld honderden euro’s per jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 6 en 7 jaar en is hierdoor een erg interessante investering voor veel woningbezitters.