Energie bespaartips met koken

Energie besparen kan overal in huis, ook tijdens het koken. Zo is het belangrijk om de juiste pannen te kiezen, te koken op gas en eten op te warmen in de magnetron. Het is een kleine moeite en scheelt u weer wat geld door enkel bewust te zijn van uw energieverbruik in de keuken. Wij hebben hier voor u de beste energie bespaartips op een rijtje gezet.

Energie bespaartip #1: Juiste pannen

Kies de juiste pan tijdens het koken. Hierbij moet u letten op de grootte van de pan. De pan kan het best de hele pit bedekken, zo gaat er geen warmte verloren. Gebruik geen grote pan als dit niet nodig is, een kleine plan is namelijk sneller warm.

De bodem van de pan is ook belangrijk voor het besparen van energie. Een platte bodem is efficiënter voor het koken met elektrische kookplaten. Een bolle bodem is beter voor het koken op gas.

Wanneer u iets wilt laten koken, laat de deksel dan zo lang mogelijk op de pan. Dit gaat warmteverlies tegen. Gebruik een snelkookpan bij een gerecht dat lang moet koken om energie te besparen.

Verwarm u eten niet au bain-marie, dit is het minst efficiënt. Warm uw eten op in een pan. Door te wokken bespaart u ook energie, het eten is namelijk sneller klaar doordat het in kleine stukjes gesneden is.

Energie bespaartip #2: Koken op gas

Koken op gas verbruikt minder energie dan koken op elektriciteit. Een elektrische kookplaat verbruikt gemiddeld 200 kWh stroom per jaar. Een gaskookplaat verbruikt ongeveer 37 m3 gas in een jaar. Met koken op gas betaalt u jaarlijks circa €20 en op een elektrische kookplaat €35 tot €50.

De milieuvriendelijkste keuze is het koken op gas onder glas. Er ligt dan een gasplaat over de gaspitten heen, zodat er geen warmte verloren gaat. Let ook op de richting van de vlam, bij het kopen van een gaskookplaat. Een horizontale vlam met veel ruimte tussen de pan en de vlam is minder efficiënt dan een verticaler lopende vlam met minder ruimte.

Wilt u toch een elektrische kookplaat? Koop dan een inductiekookplaat. Dit is 20% zuiniger dan een gietijzeren, een keramische of een halogeenuitvoering.

Energie bespaartip #3: Eten opwarmen met magnetron

Door eten op te warmen in een magnetron kunt u aardig wat energie besparen. Dit gaat namelijk veel sneller en zuiniger dan koken op een fornuis of met een oven. Haal wel de stekker uit het stopcontact, als u de magnetron niet gebruikt. Vooral met oude magnetrons kunt u hiermee veel energie besparen.

Als u een oven gaat aanschaffen kies dan een voor een combimagnetron met hete-luchtfunctie. Een combimagnetron bespaart meer energie dan alleen een oven, omdat met de combistand een gerecht vlotter opgewarmd is. U hoeft niet te letten op het maximale vermogen van een magnetron, dat heeft geen invloed op het energieverbruik. Bij het gebruik van alleen de oven is de hete-luchtstand een betere optie dan de boven en onder warmtestand.

Warm geen diepgevroren voedingsmiddelen op in de magnetron. Door het voedingsmiddel eerst in de koelkast te laten ontdooien bespaart u meer energie. De koelkast hoeft dan minder hard te werken en het scheelt de magnetron ook minder energie om het op te warmen.

Energie bespaartip #4: Zuinig water koken

De meeste waterkokers hebben een vermogen van 1725 watt. U bespaart dus energie als u zuinig omgaat met de waterkoker. Verwarm daarom niet meer water dan u nodig heeft. Laat het water ook niet onnodig lang koken voordat hij uitgaat.

Ook is het verstandig om de waterkoker regelmatig te ontkalken, het verwarmingselement werkt dan het best.
Een waterkoker zonder lampje of display (dat altijd aanblijft staan) scheelt 13 kWh stroom per jaar.

Daarnaast is het belangrijk dat de waterkoker een verwarmingselement in de bodem heeft.Zo kan je ook kleine hoeveelheden water koken. Een dompelaar moet namelijk helemaal onder water staan, hier is meer water voor nodig.

Energie bespaartip #5: Espressoapparaat uitschakelen

Veel espressoapparaten hebben een ‘ready’ stand, net als bij de Senseo. Deze stand verbruikt energie, terwijl u het apparaat niet gebruikt. Koop daarom een espressoapparaat dat zichzelf kan uitschakelen. Dit kan u 100 kWh stroom per jaar schelen.

Energie bespaartip #6: Zuinige afzuigkap

Een afzuigkap verbruikt veel energie tijdens het koken. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste voert de afzuigkap warme lucht af uit de kamer, hierdoor moet de verwarming harder werken.

Daarnaast hoeft de afzuigkap niet altijd op de hoogste stand te staan, maar alleen als de ingrediënten de pan in gaan. Met de deksel op de pan kan de afzuigkap ook op een lagere stand.

Tenslotte kunt u energie besparen met uw afzuigkap door de verlichting door spaarlampen te vervangen. Vergeet ook niet de verlichting uit te schakelen van de afzuigkap als u iets laat koken of sudderen.