Energierekening

Energierekening verlagen: dit kun je doen

De energierekening heeft een groot aandeel in je vaste lasten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je energieverbruik omlaag te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door je huis (beter) te isoleren of een oude cv-ketel te vervangen, maar er zijn ook vele bespaartips waar je vandaag al mee aan de slag kunt gaan.

Vijf bespaartips om direct mee aan de slag te gaan

Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je gemakkelijk energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan:
• De verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten.
• Kieren van ramen en deuren afplakken met een tochtstrip.
• Geen lichten te laten branden in ruimtes waar je niet bent.
• Een paar minuten korter te douchen.
• Apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen; hiermee voorkom je ‘sluipverbruik’.

Op de website van Independer kun je nog meer bespaartips vinden.

Grotere besparing via isolatie of zonnepanelen

Voor een grotere besparing op je energierekening is ook een grotere investering nodig. Je kunt dan denken aan het isoleren van je huis, bijvoorbeeld via dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR-glas. Zeker wanneer je een ouder koophuis hebt en verwacht daar nog wel een aantal jaar te wonen, is zo’n investering het overwegen waard.

Ook kun je nadenken over zonnepanelen. Daarmee wek je je eigen stroom op en gebruik je geen of minder stroom van het energienet. En wanneer je meer energie opwekt dan verbruikt, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier.

Er zijn verschillende aanbieders van zonnepanelen. Vraag daarom altijd meerdere offertes op en vergelijk die met elkaar. Het is ook verstandig om bij je gemeente te informeren of je subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Sluit een goedkoper energiecontract af

Zit je al langere tijd bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat je veel geld kunt besparen met een overstap. Er zijn verschillende vergelijkingssites om energieleveranciers te vergelijken, bijvoorbeeld de energievergelijker van Independer.