Geef je huis een jasje, sloffen en een muts

De energie- en gasprijzen zijn hoog. Daarom is het slim om je huis te isoleren zodat de energierekening naar beneden gaat. Hieronder staan verscheidene mogelijkheden beschreven die je huis een stuk engergiezuiniger maken. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Isoleren kan voor een gedeelte zelf gedaan worden. Besteedt u de klus uit? Dan kunt u gebruikmaken van het lage btw-tarief van 6%.

Leidingen isoleren

Leidingen van je CV-ketel en leidingen in de kruipruimte staan veel warmte af. Wanneer je deze leidingen isoleert kun je op een gemakkelijke manier energie besparen. Je kunt zelf je leidingen isoleren met leidingisolatie, verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Naden en kieren dichten

Vooral bij oudere woningen verdwijnt veel warmte door naden en kieren. Naden en kieren vind je bij ramen, deuren, kozijnen, plekken waar leidingen door de vloer komen, bij het kruipluik, en tussen gevel en dak. Voorzie ramen en deuren van tochtstrips. Maak naden dicht met purschuim of dicht ze met een timmerlat die een tochtband of -strip heeft. Naden in het dakbeschot dicht u door een dunne plaat triplex aan te brengen.

Dak isoleren

Via het dak van het huis verdwijnt ook veel warmte. Geef het huis ‘een warme muts’ door steen- of glaswol aan te brengen of het dak van isolatieplaten te voorzien.

Glazen vervangen

Heeft uw huis nog ramen met enkelglas? Voorzie het huis van dubbelglas of van driedubbel glas. Dubbelglas bestaat uit 2 enkele glazen, met daartussen een zogenaamde spouw van stilstaande, droge lucht. Driedubbel glas bestaat uit 3 enkele glazen, met daartussen droge, stilstaande lucht. Het is een investering om je glazen te vervangen, maar de investering verdient zich goed terug. Bovendien heb je minder tocht in huis, dat is wel zo aangenaam.

Vloer isoleren

Je kunt de begane grondvloer isoleren en de zoldervloer. De zoldervloer isoleren levert meer energiebesparing op. Er zijn veel manieren om de vloer te isoleren. U kunt een isolatielaag aanbrengen van bijvoorbeeld purschuim of isolatieplaten aanbrengen. Informeer van tevoren goed naar de mogelijkheden en de toepasbaarheid.

Muren isoleren

De buitenmuren van woningen die tussen de jaren 30 en de jaren 70 zijn gebouwd, zijn vaak uitgevoerd als spouwmuur zonder isolatiemateriaal. Woningen van voor de jaren 30 hebben in het algemeen een massief stenen muur. De spouwmuur kan gevuld worden met isolatiemateriaal als de spouw breed genoeg is en de spouw niet vervuild is. Massieve muren moeten aan de binnen- en/of buitenkant geïsoleerd worden.