Geld besparen op uw energierekening

Door de hogere btw, energiebelasting en netwerkkosten wordt de energierekening steeds een grotere kostenpost voor huishoudens. De invoering van de kolenbelasting en de heffing voor de opslag van duurzame energie hebben hier ook een aandeel in. Toch kunt u alsnog op verschillende manieren geld besparen op uw energierekening. Door uw energieverbruik te verlagen, bespaart u natuurlijk geld. Maar door jaarlijks over te stappen van energieleverancier bespaart u in één keer een hoop geld op uw energierekening.

Overstappen van energieleverancier
Door vele onderzoeken is gebleken dat jaarlijks overstappen van energieleverancier geld oplevert. Dit komt omdat energieleveranciers hun energietarieven 2 keer per jaar wijzigen: in januari en juli. Als u altijd bij dezelfde energieleverancier blijft betekent dit dus niet dat de energieprijzen hetzelfde blijven. Daarnaast bieden veel energieleveranciers kortingsacties aan nieuwe klanten. Het blijft dus verstandig om elk jaar eens na te gaan of uw huidige energieleverancier nog wel de goedkoopste aanbieder is. Dit geldt ook voor groene energieleveranciers.

Energie vergelijken
Het lijkt een hele klus om alle energieleveranciers te vergelijken, maar tegenwoordig heb je hier ook handige vergelijkingssites voor. Denk hierbij aan de sites: Overstappen.nl en Easyswitch.nl. Op dit soort sites kunt u eenvoudig en snel energieleveranciers vergelijken gebaseerd op uw gegevens en voorkeuren.  U ziet dan direct welke energieleverancier voor u de beste keuze is.

Energie besparen
Naast het overstappen van energieleverancier, is het ook een goed idee om op uw energieverbruik te letten. Er zijn vele besparingstips die u kunnen helpen om uw energieverbruik te verlagen. Dit levert ook een lagere energierekening. Hier een paar goede tips om geld te besparen op uw energierekening:

  • Koop een verbruiksmeter, zo heeft u meer inzicht op uw energieverbruik
  • Zet al uw elektrische apparaten uit en niet op stand-by, als u ze niet gebruikt
  • Let op het energielabel bij het aanschaffen van huishoudelijke apparaten
  • Zet uw koelkast op een koude plek
  • Ontdooi uw vriezer regelmatig
  • Douch niet te lang en overweeg een spaardouchekop
  • Was op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden