Hier moet je opletten als je een energieleverancier kiest

Eens per jaar is het mogelijk om te wisselen van energieleverancier en zo te kijken waar je een zo voordelig mogelijk deal krijgt. Maar ook als je contract afloopt of als je een vrij opzegbaar contract hebt kun je overstappen naar een andere leverancier. Wanneer je een vast energiecontract hebt en je wil die tussentijds opzeggen moet je vaak een zogenaamde opzegvergoeding betalen. Dus als je denkt aan een andere energieleverancier is het goed om je huidige contract even goed te checken. Wat is de einddatum en wat zijn de voorwaarden die gelden als je overstapt? En als je wisselt van energieleverancier, waar moet je dan op letten? Vaak zijn het verbruik en de maandelijkse kosten belangrijke redenen om te switchen. Als je verwacht dat je lange tijd ongeveer dezelfde hoeveelheid energie gaat gebruiken kun je beter een langlopend contract met vaste maandlasten afsluiten. Maar wanneer je vermoedt dat je energieverbruik in de nabije toekomst gaat veranderen kun je beter een flexibel en tussentijds opzegbaar contract nemen. Energie vergelijken voor je een definitieve beslissing neemt is sowieso een goed idee. Want er zijn nogal wat energieleveranciers die claimen de beste en de goedkoopste te zijn. In dit artikel zetten we op een rij waar je op moet letten als je leverancier naast elkaar legt.  

Dubbele meter

Veel mensen hebben een dubbele meter. Let op: het is niet altijd zo dat energieleveranciers leveren tegen een enkel tarief. Enkel tarief kan heel gunstig zijn als je energieverbruik hoog is tijdens normaal tarief. Het is de moeite waard om de voorwaarden van je energieleverancier te checken of deze wel levert tegen enkel tarief. 

Verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen kun je niet automatisch ook een nieuwe energieleverancier nemen. Vaak moet jij je huidige energiecontract meenemen naar je nieuwe woning. Maar als je een vrij opzegbaar contract hebt kan overstappen natuurlijk wel. Hierbij moet je wel zelf je energiecontract opzeggen en een nieuw contract aanvragen op je nieuwe adres. In dit geval zal je huidige leverancier ook met een mooi aanbod komen omdat ze graag willen dat je bij hen klant blijft. Toch raden we je aan om een paar verschillende leveranciers en de voorwaarden die ze bieden naast elkaar te leggen. Uiteraard kun je ook overstappen als een langlopend contract hebt, maar vaak betaal je dan een opzegvergoeding.

Stadsverwarming

Binnen de stadsgrenzen kan het zijn dat je nieuwe huis is aangesloten op stadsverwarming. Dit wordt ook wel blokverwarming genoemd. In dat geval is komt de levering van gas per wijk of straat van een leverancier. Dit staat vast, je kunt dus niet zelf je energieleverancier uitzoeken.