Hoe u kunt besparen op energiekosten!

Energie is iets waar we allemaal mee te maken hebben, dag in dag uit. We kunnen immers niet zonder. Betekent dit dan dat we met z’n allen niets aan de kosten kunnen doen die hiermee gepaard gaan? Door eens kritisch te kijken naar uw energieverbruik en uw energieleverancier bent u in staat om op eenvoudige wijze tot maximaal duizend euro per jaar over te houden. Zakelijk gezien kan door een groter verbrui de besparing zelfs nog verder oplopen.

De kosten die energieleveranciers u in rekening brengen zijn gebaseerd op energiebelasting, BTW, inkoopkosten en een opslagpercentage waar ze op verdienen. Nadat de overheid de energiemarkt in 2004 heeft opengesteld zijn particulieren en bedrijven vrij in de keuze voor goedkope energie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat nog 20% van de mensen sindsdien is overgestapt naar, voor hun situatie, de goedkoopste energieleverancier. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat een grote meerderheid, omstreeks 80%, van de huishoudens bij een andere leverancier goedkoper uit  zou kunnen zijn. Het vinden van de goedkoopste energieleverancier kan een besparing betekenen van 50 euro maar in sommige gevallen wel 600 euro… per jaar! Een energievergelijk doen bij een onafhankelijke vergelijker is aan te raden om de goedkoopste leverancier te vinden.

De bal enkel neerleggen bij de leveranciers zou een kortzichtige manier zijn om goedkope energie te realiseren. U kunt in het dagelijks gebruik ook kritisch kijken naar wat u zelf kan doen. Heeft u dubbele ramen, heeft uw woning een goed EPA-label en zijn uw apparaten, zoals magnetron, koelkast en wasmachine voorzien van een energie A-label? Een overgang van een wasmachine met energielabel D naar A levert per jaar al snel een besparing van 30 tot 40 euro op. Ook het korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten. Zo zet u zelf in op goedkopere energie, zelfs zonder dat uw energietarieven noodzakelijkerwijs hoeven te  dalen!