Overstappen van energie – denk om de eindafrekening

Overstappen van energieleverancier is lucratief. De welkomstpremies en actietarieven voor nieuwe klanten brengen je energiekosten fijn omlaag. Waar je wel even op moet letten is de eindafrekening van je huidige leverancier. Per saldo ga je er door je overstap lekker op vooruit. Maar als je toch in een keer een hoog bedrag moet bijbetalen op je eindafrekening, moet je dat wel even kunnen ophoesten.
Als je het niet breed hebt, wil je voorkomen dat je een hoge eindafrekening krijgt. Een eindafrekening krijg je als je verhuist of overstapt. De leverancier vergelijkt dan het totaal van de maandelijkse termijnen sinds je laatste jaarafrekening met je daadwerkelijke energiekosten. Heb je meer voorgeschoten dan je hebt verbruikt? Dan krijg je het teveel betaalde terug. Was je verbruik juist hoger dan voorgeschoten? Dan moet je bijbetalen. Dit is bijvoorbeeld al snel het geval als je in september je jaarafrekening krijgt en in april overstapt. De dure wintermaanden met een hoog gasverbruik zijn dan nog niet gecompenseerd met de zomermaanden. Het kan zijn dat je dan een flink bedrag moet bijbetalen. Omgekeerd kan ook het geval zijn. Je krijgt je jaarafrekening in april en stapt over in september. Dan is de kans groot dat je geld terugkrijgt.

Het hele jaar volmaken

Heb je nu een energiecontract voor onbepaalde tijd? Het meest ideale is om dan over te stappen zo’n 6 tot 4 weken voordat je je jaarafrekening verwacht. Wanneer je deze krijgt, weet je waarschijnlijk niet precies, maar je kan het wel inschatten. Of neem anders contact op met je energieleverancier. Als je technisch gezien het hele jaar vol maakt, is de kans op bijbetalen of geld terugkrijgen het kleinst.

Besparen in de koude wintermaanden

De hoogte van je eindafrekening is iets waar je om kunt denken om te bepalen wanneer je wilt overstappen. Aan de andere kant is de winter het seizoen waarbij je veel verstookt. Dan kan het weer erg prettig zijn om lage actietarieven te hebben. Al is het maar voor een paar maanden. Goed om te weten: het stookseizoen loopt zo ongeveer van oktober tot en met april. Overstappen van energieleverancier duurt gemiddeld 4 tot 6 weken als je een contract voor onbepaalde tijd hebt.

Overstappen bij een vast energiecontract

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd (dus met een einddatum)? Dan kun je sowieso beter wachten met overstappen tot de einddatum in zicht is. Je kunt dan vanaf 8 weken voor de einddatum veilig je overstap regelen. Stap je eerder over dan zit je het contract niet uit? Dan brengt je huidige energieleverancier hiervoor een opzegvergoeding in rekening en/of loop je je welkomstpremie mis. Iets om op te letten. Overigens zijn de vaste energiecontracten het voordeligst in de energiemarkt. Je geeft de leverancier de zekerheid dat je voor een bepaalde periode klant blijft. Dit vertaalt zich in overstapkortingen.

Hoeveel kun jij besparen?

Elk jaar stapt 15% van de Nederlandse huishoudens over van energieleverancier. Sommige mensen stappen zelfs jaarlijks over naar een 1-jarig vast energiecontract. Dit moet je natuurlijk willen. Ben je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Kijk dan eens vrijblijvend wat de energiemarkt te bieden heeft aan actietarieven en welkomstpremies. Bijvoorbeeld op Zelfenergievergelijken.nl kun je in een keer alle voordelige energiecontracten van energieleveranciers met elkaar te vergelijken.
Stap over naar de leverancier die je aanspreekt en voordelig is. Overstappen is trouwens heel eenvoudig dankzij de overstapservice. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude energieleverancier.