Stroomslurpende huishoudelijke apparaten: de stroomkosten en bespaarmethoden

Heb jij enig idee van de hoeveelheid apparaten die jij in huis hebt staan? En welke de echte stroomvreters zijn? De een gebruik je dagelijks, de ander nauwelijks en bij sommige heb je niet door dat je ze inzet. Zonder dat je het door hebt gebruik je waarschijnlijk meer stroom dan je denkt. Welke apparaten verbruiken het meest, wat betaal je hiervoor en hoe bespaar je op energie?

Top 5 grootverbruikers

Grote kans dat jij ze niet allemaal in huis hebt, maar ben jij in het bezit van een elektrische boiler of kachel, tuinvijverpomp, een tropisch aquarium óf een waterbed? Dan mag jij jezelf de ‘trotste’ eigenaar noemen van een (of meerdere) top 5-stroomvreetapparaat. Hoera?

1. De elektrische boiler: een boiler met een capaciteit van 20 liter verbruikt in een jaar 1.900 kWh. Dat kost je op jaarbasis zo’n € 342,-.
2. De tuinvijverpomp: niet iedereen heeft een vijver in de tuin. Jij wel? Afhankelijk van de de zwaarte van de pomp kan het vermogen oplopen tot 200 watt. Staat de pomp heel het jaar aan? Dan betaal je over een jaar € 331,20.
3. Elektrische kachel: zet jij zo’n kachel op stroom (weleens) aan? Dan mag je per uurverbruik ongeveer 0,36 cent rekenen. Het vermogen van deze kachel is gemiddeld 2000 watt. De kosten kunnen dan flink oplopen. Vooral als je en kachel zonder thermostaat hebt; die gaat continu door met verwarmen.
4. Tropisch aquarium: nog meer vissen? Met een flinke pomp wordt het water voor zo’n € 162,- per jaar warm gehouden.
5. Waterbed: geef jij de voorkeur aan slapen in een waterbed? Dan houdt het uitgeven van kosten aan het bed niet op na de aanschaf. Het water moet op temperatuur worden gehouden. Gemiddeld wordt daar jaarlijks 750 kWh voor ingezet, wat neerkomt op € 135,-.

Gebruikelijk

Bovengenoemde apparaten zijn niet heel doorsnee. Niet zoals een koelkast, wasmachine, verlichting en een cv-ketel, die heeft zo goed als iedereen. Die apparaten slurpen bij het grootste deel van Nederland waarschijnlijk de meeste stroom. Hierop kun je de kosten vaak halveren.

Let op energielabel

Moet je toevallig nieuwe apparaten aanschaffen? Kies dan apparaten met energielabel A+++, die zijn het meest zuinig in verbruik van energie. Let op, want A+ klinkt goed, maar is het niet. Bij bijvoorbeeld koelkasten is dit het slechtste label dat er is. Door eisen omtrent energielabels mogen labels B,C en D bij witgoed vaak niet meer op de markt worden gebracht.

Dubbel voordeel

Let op je energiegebruik. Dat kan je behoorlijk veel euro’s per jaar schelen. Mooie is dat het ook nog eens goed voor het milieu is en visa versa. Wil jij besparen? Er zijn tal van manieren om op energie te besparen. In gebruik maar ook in aanschaf, omdat sommige apparaten een beter energielabel hebben dan andere. Daarnaast kun je ook nog energieprijzen vergelijken, zodat je de beste tarieven hebt. Doe er je voordeel mee.

* De prijzen zijn verkregen door het aantal kWh’s te vermenigvuldigen met een stroomtarief van 0,18 cent.