Energie is iets kostbaars en daarom iets waarmee we erg zuinig mee moeten omgaan. Zuinig met energie omgaan resulteert in lagere belasting van de voorzieningen die de aarde ons biedt en daarnaast natuurlijk ook in een lagere energierekening. Ook geïnteresseerd in een lagere energierekening en je steentje bijdragen aan het milieu? Lees dan de praktische tips in het vervolg van dit artikel.
Isolatie van jouw woning
Zuinig omgaan met energie begint bij het isoleren van jouw huis. Wanneer je in een nieuwbouwwoning woont dan is de kans groot dat deze goed geïsoleerd is. Bij oudere woningen komt het daarentegen vaak voor dat deze slecht geïsoleerd zijn. Hierdoor verbruikt de woning veel gas om zo de woning warm te houden.
Uit dit onderzoek blijkt dat een rijtjeswoning gebouwd tussen 1966 en 1975 gemiddeld 2700 m3 gas per jaar verbruikt. Eenzelfde rijtjeswoning gebouwd tussen 1980 en 2000 verbruikt gemiddeld nog maar 1200 m3 gas. Dit is natuurlijk een factuur waar je, op de aankoop na, als consument weinig aan kunt doen. Wel kun je wanneer jouw woning slecht geïsoleerd is zelf extra isolatiemateriaal aanbrengen, of dit laten doen.
Oudere woningen verliezen over het algemeen de meeste warmte door de muren of door het dak. Muren kun je isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is een techniek waarbij de spouw van de muur wordt opgevuld met glas- of steenwol, schuim of piepschuim balletjes. Spouwmuurisolatie verdient zich over het algemeen binnen 3 jaar terug.
Goedkope energie
Eén van de makkelijkste manieren om geld te besparen op de energierekening is toch wel door over te stappen van energierekening. Energie is een homogeen product en hierdoor telt eigenlijk vrijwel alleen de prijs en de manier waarop dit opgewekt is. Energie prijzen veranderen voortdurend en daarom is het aan te raden om eens in de zoveel tijd energieleveranciers te vergelijken om zeker te zijn van goedkope energie.
Je kunt je steentje bijdragen aan het milieu door gebruik te maken van groene stroom, je kunt zonnepanelen plaatsen en zelf groene stroom opwekken, maar je kunt dit ook afnemen bij een energieleverancier. Tegenwoordig zijn er energieleveranciers die dit zonder extra kosten aanbieden. Hierdoor neem je goedkope energie af en maak je alleen gebruik van groene stroom. Het overstappen van energieleverancier kan in sommige gevallen honderden euro’s opleveren, afhankelijk van je oude contact.
Zuinige apparatuur
Een andere manier om relatief gemakkelijk minder energie te verbruiken is door gebruik te maken van energiezuinige apparatuur. Het verschil tussen het verbruik van apparatuur met het energielabel ‘D’ en het energielabel ‘A+++’ is enorm. Zo verbruikt een 42 inch televisie scherm met het label ‘D’ gemiddeld 60 euro per jaar aan stroom, terwijl dezelfde televisie met het energielabel ‘A+++’ maar 10 euro per jaar aan stroom verbruikt. Dit geldt zowat voor ieder apparaat in huis en dus kun je onderaan de streep een enorm bedrag besparen door energiezuinige apparatuur aan te schaffen. Wanneer je nieuwe apparatuur aanschaft kijk dan eens naar het energielabel, kost hetzelfde apparaat met een A+++ label een paar tientjes duurder? Wellicht verdien je dit binnen enkele jaren wel terug door het lagere energieverbruik.
Een lagere energierekening is uiteindelijk dus vrij simpel, daarnaast gaat het vaak om het doen van investeringen die zich op den duur terugverdienen. Denk aan de isolatie van het huis en het aanschaffen van energiezuinige apparatuur.