Thermostaat

Wat kan je besparen met een elektrische geiser?

Nog nooit gehoord van een elektrische geiser? Zonde, want je kan er heel wat mee besparen. Geen overbodige luxe nu de energieprijzen door het dak gaan en energie duurder is dan ooit.

Wat is een elektrische geiser?

Een elektrische geiser wordt ook wel instant heater genoemd of doorstromer. Het gaat om een toestel dat gebruikt wordt om water te verwarmen door middel van elektriciteit. De weerstand zet elektriciteit om in warmte. Elektrische geisers kom je tegen in de douche en in de keuken. Het grote verschil met een boiler is dat er geen constant gevuld vat met warm water aanwezig is. Een geiser gaat pas echt water verwarmen wanneer er warm water nodig is en heeft geen voorraad.

Wat kan je besparen met een elektrische geiser?

Eerst en vooral kan je al aardig besparen op de aankoopprijs als je voor een elektrische geiser kiest. De aankoopkost van een elektrische geiser ligt een stuk lager dan deze van een boiler. Het systeem is een stuk compacter en omdat er geen voorraadvat nodig is, is het vaak ook een goedkoper alternatief.

Verder ligt ook het verbruik van een elektrische geiser heel wat lager dan bij een boiler. Dit merk je onmiddellijk op je energiefactuur. Een elektrische geiser verbruikt immers enkel energie wanneer er ook effectief energie moet opgewarmd worden. Er moet geen voorraad warm gehouden worden en dat scheelt een aardige slok op de borrel per jaar.

Zeker moderne elektrische geisers verbruiken weinig en zijn een verstandige keuze. Kies je voor een voordelige installateur, dan betaal je geen cent te veel voor de installatie van je geiser.