spaargeld

Geld sparen: wat zijn dezer dagen rendementvolle opties?

Geld sparen, het is misschien niet het leukste maar iedereen doet het en heeft op lange termijn veel voordelen. Ben je aan het sparen voor een nieuw huis, een verbouwing of leuke vakantie? Of wil je gewoon wat geld achter de hand hebben voor onvoorziene tegenvallers zoals een kapotte wasmachine? Dit zijn allemaal verschillende redenen om te beginnen met sparen.

Goed, je gaat dus sparen, maar waar laat je jouw spaargeld en is het met de huidige economie nog mogelijk om rendement te maken op dit spaargeld?

Een ouderwetse spaarrekening in een nieuw jasje

De meest voorkomende optie om spaargeld op te potten is de ouderwetse spaarrekening. Uiteraard zijn deze spaarrekeningen wel met de tijd meegegaan, zo kun je nu gemakkelijk online je spaargeld veilig opbergen. Je kunt namelijk een spaarrekening openen. Dit kan geheel gratis.

Hoewel de rentes op spaargeld op je spaarrekening lager zijn dan in het verleden, zijn spaarrekeningen nog steeds aantrekkelijk. Dit doordat spaarrekeningen erg veilig zijn. Zo hebben we in Nederland het depositogarantiestelsel. Dit stelsel heeft als doel om spaargeld van particulieren tot €100.000 te garanderen. Gaat de organisatie achter jouw spaarrekening failliet, dan is jouw spaargeld tot €100.000 gegarandeerd. Dit geld is dus veiliggesteld.

De rente is dus wat lager dan een aantal jaar geleden, maar hoe hoog is de rente op een spaarrekening tegenwoordig? Dit is erg afhankelijk van welke spaarrekening je neemt, zo kun je met Internetsparen van Nationale-Nederlanden een spaarrente van 0,10% ontvangen. In vergelijking met andere banken is dat al tien keer zo veel. Daarnaast is de internetspaarrekening zeer flexibel waardoor je je geld ieder moment van de dag kunt opnemen.

Spaargeld beleggen

Een andere populaire optie is spaargeld beleggen. Waarin? Denk je dan misschien. Er zijn verschillende vormen van beleggen. Zo kun je beleggen in vastgoed, dit wordt over het algemeen als veilige belegging gezien. Het nadeel is dat geld niet direct opneembaar is. In de loop der jaren beleggen in vastgoed een stukje laagdrempeliger geworden, zo kun je via crowdfunding projecten met een kleiner budget investeren in vastgoedprojecten.

Naast het beleggen in vastgoed kun je ook beleggen in bedrijven, materialen en grondstoffen en beleggingsfondsen. Beleggen in bedrijven, materialen en grondstoffen kan echter veel risico met zich meebrengen. Dit risico kun je als investeerder beperken door je spaargeld over veel verschillende beleggingen te verspreiden. Ook kun je gebruik maken van een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds belegt in veel verschillende projecten, hier door is het risico beperkt. De mate van risico verschilt per fonds. Door te beleggen in fondsen is het mogelijk om rendementen tot 7% te behalen per jaar, echter is het ook mogelijk dat je inlegde spaargeld minder wordt. Dit is natuurlijk iets wat je als spaarder absoluut niet wilt, lees je daarom eerst goed in en ben je bewust van de risico’s.

Investeren in je pensioenrekening

In Nederland kun je momenteel op je 67e levensjaar met pensioen. Je mag stoppen met werken en hopelijk staat je een rijk pensioen te wachten. Zo heb je recht op AOW, wanneer je pensioen op hebt gebouwd zul je ook aanvullend pensioen ontvangen en wellicht heb je nog wat spaargeld opzij gezet. Althans dat zou wel erg fijn zijn. Je kunt er zelf voor zorgen dat je later een extra gevuld pensioen hebt.

Veel mensen in Nederland hebben een pensioentekort. Dit betekent dat je minder pensioen hebt gespaard dan dat je daadwerkelijk belastingvrij mag sparen. Wat je ‘tekort’ komt, mag je aanvullen en over dit bedrag zul je geen inkomensbelasting te betalen. Let op: dit bedrag dient wel op je pensioenrekening te blijven staan en kun je dus niet tussentijds belastingvrij opnemen.

Genoeg goede opties dus om op je spaargeld rendement te maken. Welke optie is voor jou het meest aantrekkelijk?