Eenvoudig, lekker en Italiaans

De Italiaanse keuken kent een eeuwenoude geschiedenis en is geworteld in twee verschillende keukens. Dit zijn de Cucina Povera, de eenvoudige keuken. En de Cucina Nobile, de keuken voor de rijken. Er zit een duidelijk verschil tussen deze twee keukens, dat al bestaat sinds de Romeinen. At je in die tijd bruin brood, dan was je arm. En at je wit brood, dan was je rijk.

Cucina Nobile

In het verre verleden kwamen er veel buitenlandse handelsreizigers naar Italië. Zij namen allerlei exotische kruiden en vruchten mee. Hiermee werden culinaire hoogstandjes bereikt, die alleen voor de rijke bevolking was weggelegd. Stoofpotjes met saffraan en dure zonnevis was voor deze bevolkingsgroep heel gewoon. En ook sorbets (deze werden van sneeuw gemaakt), fruitsappen en honing stonden hoog op de menulijst.

Cucina Povera

Voor de gewone man was dit niet te betalen, dus ontwikkelde deze laag van de bevolking een eigen keuken. In de Cucina Povera worden maar weinig ingrediënten gebruikt, waardoor de maaltijden snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Dat lijkt al snel wat karig. Maar door de juiste combinatie met kruiden, groenten, pasta, worstjes of peulvruchten, zet je een verrassend heerlijke en voedzame maaltijd op tafel.

Seizoensgebonden

De ingrediënten die worden gebruikt in de Cucina Povera zijn altijd seizoensgebonden, dus niet duur. Er wordt veel gebruik gemaakt van pancetta (dit is Italiaanse bacon), spek, worstjes, eieren, kaas, kip, pasta, brood, rijst, peulvruchten en goedkope vis. In het voorjaar en de zomer worden er veel kruiden, groenten en fruit gekweekt, zoals bijvoorbeeld basilicum, tijm, rozemarijn, appels, bessen, paprika’s, tomaten en pepertjes. Veel van deze producten worden ingemaakt of gedroogd, zodat er in de wintermaanden ook voldoende fruit en groente genuttigd kan worden. In de Cucina Povera wordt vrijwel niets weggegooid. De saus van het stoofvlees bijvoorbeeld, kan nog goed gebruikt worden als pastasaus.

Wil je meer weten over de Cucina Povera? Of wil je op zoek naar recepten? Kijk dan eens op het internet of in de boekwinkel.