Geld besparen met seizoensgebonden groente en fruit

Een makkelijke manier om geld te besparen is om je boodschappenregime aan te passen aan het seizoen. Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat we aardbeien en paprika’s kunnen eten in januari en mandarijnen in de zomer. In feite is dit niet normaal en kost het de consument veel extra geld als deze niet met het seizoen meegaat. Kopen in het seizoen is beter voor het milieu en zal de consument geld besparen: seizoensgebonden groente en fruit zijn een stuk voordeliger, voedzamer en makkelijker verkrijgbaar!

Groot voordeel is ook dat groente en fruit uit het juiste seizoen stukken beter van smaak zijn, zo zijn boerenkool en spruiten lekkerder als het gevroren heeft en krijgen aardbeien hun zoete smaak van genoeg zon. Zeg nu zelf: verlang jij ook niet het meest naar boerenkool als het hartje winter is en vroeg donker buiten? En horen aardbeien en kersen niet bij een warme zomerdag als toetje bij een barbecue?

Op internet zijn tal van websites te vinden die je met één klik laten zien welke groente en fruitsoorten je in een bepaalde maand het beste kunt kopen. Nu de lente en de zomer op weg zijn zullen veel fruit- en groentesoorten alleen maar voordeliger worden en moeten we op anderen weer een paar maanden wachten. Seizoensgebonden groente en fruit zijn niet alleen beter van smaak maar ook een stuk vriendelijker voor het milieu: ze hoeven meestal veel minder grote afstanden af te leggen omdat ze vaker afkomstig zijn van de Hollandse grond. Ook hebben seizoensgebonden groente en fruit doorgaans minder bestrijdingsmiddelen nodig omdat ze al kunnen groeien onder de optimale omstandigheden. Beter voor het milieu maar uiteindelijk ook beter voor de consument die geld wil besparen!

Welke groente – en fruitsoorten zijn er verkrijgbaar in maart en april? Hier staan enkele soorten. Genoeg mogelijkheden om lekker thuis te eten en geld te besparen!

In maart en april zijn andijvie, bietjes, champignons, komkommer, koolrabi, kropsla, prei, raapstelen, rabarber, radijsjes, rode kool, spinazie, uien, venkel, witlof, ijsbergsla en zuurkool volop verkrijgbaar en veelal van de Nederlandse en Belgische grond.

Wat betreft fruitsoorten kun je in maart en april genoeg appels, ananas, bananen, druiven, grapefruits, kiwi’s, mango’s, peren en sinaasappels vinden in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt.

Bij fruit is het vaker het geval dat deze worden ingevlogen vanuit warmere landen omdat ze een hogere temperatuur eisen. Op de website van Milieucentraal kun je precies zien welke soorten fruit en groente in welk seizoen het meest milieuvriendelijk en dus het voordeligst worden aangeboden.