Goedkoop gerecht met appelen en aardappelen scharrelrookworst

Een goedkoop gerecht is appelen met aardappelen en Unox scharrelrookworst in de winter. Het is beter bekend als Hete Bliksem.

Voor twee personen zet men de kleinste pan op het vuur met een bodem geschilde aardappelen. Het liefste de kruimige variant. Dit is te zien op de zakken van de aardappelen bij de supermarkt. Bij de groenteboer kun je er naar vragen. De aardappelen staan net onder water in de pan. Daar bovenop komen geschilde appels (zonder klokhuis). De goedkoopste appels zijn de Jonagold. Je kunt ook voor Goudrenetten kiezen, die zijn iets duurder. Of van allebei evenveel. Gemiddeld zo’n vier tot vijf appels komen bovenop de aardappels te liggen. Daarboven op kun je wat spekblokjes leggen.

Op de geschilde appels komt de scharrelrookworst van Unox. Voor wie biologisch iets te duur vindt, is dit een goed alternatief. De worst is niet duur en er is niet zoveel dierenleed aan te pas gekomen. Tevens zitten er niet of nauwelijks E-nummers in deze worst wat voor mensen met allergieën ook belangrijk is om te weten.

Dan gaat de deksel op de pan en het gerecht moet dan ongeveer twintig minuten koken. Daarna zijn de aardappels gaar gekookt en de appels bijna tot moes. De worst is warm. Men kan dit controleren door er met een vork in te prikken. Als de aardappels gemakkelijk te doorprikken zijn, is het gerecht klaar. Er zit dan als het goed is nog een laagje water in. Dat gebruik je om te binden. Leg de worst alvast op een bord om te verdelen. Strooi nu kaneel en peper (welke variant dan ook, witte, zwarte of zelfs chili peper) in de pan en roer met een houten lepel alles door elkaar. De hete bliksem is nu klaar en kan naast de worst opgediend worden.

Eet smakelijk!