Paardenvlees, lekker voordelig

Paardenvlees dat als rundvlees verkocht werd, zorgde voor commotie en verontwaardiging. We willen wel juist geïnformeerd worden en geen dingen voorgeschoteld krijgen die we niet lusten. Wat is er tegen paardenvlees op je bord? Als je het goed bekijkt, eigenlijk niets. Paardenvlees is een prima optie voor het menu, het is een van de gezondste vleessoorten die je kunt eten. Het is mager, 2 à 5% vet, waarvan twee derde onverzadigd, rijk aan vitamine B en het bevat buitengewoon veel ijzer, bovendien is het een eiwit-bom. Met vergelijkbaar evenveel calorieën per 100 g bevat alleen tonijn meer eiwitten.

Paardenvlees wordt al van oudsher gegeten. Maar onder invloed van het katholicisme is het eten ervan niet meer zo gebruikelijk. Joden en rooms-katholieken mogen namelijk geen paardenvlees eten vanuit het geloof.

Zoals gezegd: paardenvlees bevat veel ijzer: in 100g zit 4 tot 5 mg ijzer, van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen en de instandhouding van het immuunsysteem. Het ijzer in paardenvlees wordt door het lichaam goed opgenomen, in 100g paardenvlees zit een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Ook in onze vitaminebehoefte wordt door paardenvlees prima voorzien, in 100 g zit de totale dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Ook andere vitamines zoals B3 en B6 zijn in ruime mate aanwezig.
Dierlijke eiwitten zijn een bron van essentiële aminozuren die gebruikt worden voor de opbouw van onze spieren. Paardenvlees bevat ongeveer 20g eiwitten per 100g. De eiwitten in het paardenvlees zijn van goede kwaliteit en elke 100g paardenvlees levert een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor een volwassene.
Paardenvlees is rijk aan glycogeen, waardoor het zachter en zoeter smaakt dan het rundvlees. In Nederland komt het zelden op tafel. Vooral in kant-en-klaarmaaltijden en in vleessnacks, zoals frikadellen wordt het paardenvlees verwerkt, zonder dat de consument ervan weet. Wel ligt in de supermarkten bij de vleeswaren vaak paardenrookvlees, dat een zoetere smaak heeft dan rundrookvlees. Paardenrookvlees wordt daarom wat meer gepeperd.

In Nederland worden paarden niet gefokt voor de slacht. Paarden mogen alleen geslacht worden als ze aantoonbaar vrij zijn van schadelijke stoffen en medicijnen en de eigenaar kan aantonen dat het dier niet meer economisch rendabel te houden is. Doorgaans is de kwaliteit van het vlees goed, gezien het leven dat de meeste dieren achter de rug hebben met veel bewegen en goede voeding. Overigens komt in ons land gegeten paardenvlees meestal uit Zuid-Amerika of Canada.

Het goede nieuws is dat paardenvlees de helft voordeliger is dan kwaliteitsrundvlees. Daarmee is het een goed alternatief in veel rundvleesrecepten.