Besparen is creatief denken!

Wie kent het niet: je zit in de bios, loopt over straat, ziet de nieuwe video-clip van Beyonce of opent je facebook pagina: de nieuwste modetrends slaan je om de oren. Echter, de euro’s helaas niet. Die prachtige nieuwe tas van Chanel, de nieuwste jassen van Burberry of Armani, heerlijke wollen truien met bijpassende Sjaal van Stella McCartney en die ene Mulberry Portemonnee. Ervan uit gaande dat je niet morgen de loterij wint – hoewel ik je dit uiteraard van harte zou gunnen – gaan deze momenten van bewondering veelal over in ergernis en een veel te goed besef dat jij dit soort mode kan betalen, toch? Fout!

Voor mijn werk ben ik maandelijks in Londen en Parijs en heb ik tevens New York veel mogen bezoeken: de mode steden van de wereld. En wat me daar opviel? Iedereen had die soort jassen aan, dat soort tassen bij zich en betaalde uit die leuke portemonnee… Na de zoveelste ‘fashionista’ sprak ik een meisje aan in een restaurant in Londen en biechtte haar op hoe jaloers ik was op haar prachtige spullen. Ze begon te lachen en zei dat de outfit bij elkaar haar nog geen 150 euro had gekost. En ze begon nog harder te lachen toen ze mijn hoofd zag: hoe kan dat dan?! ‘Creatief kopen,’ zo zei ze.

Terug in Amsterdam besloot ik op een vrije middag de stap eens te wagen, de grote Kalverstraat in. Daar bleek het antwoord te liggen, of beter gezegd: te hangen. Waar ik ook keek, overal hing de mode uit de bladen, uit de films of daar waar je op internet mee wordt doodgegooid! Vergeet Chanel, Burberry of Armani: hier kon ik vijf shirtjes vinden voor nog niet de helft van de prijs van al die dure merken. En nou hoor ik mijn moeder spreken: je kan beter gaan voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Waar. Maar: de hedendaagse mode lijkt wel om de week te veranderen, en los daarvan zijn wij vrouwen nou eenmaal wisselend in hoe we ons voelen en hoe we ons willen kleden. Dus, wat deze week op mijn wishlist staat, staat er echt niet meer over drie maanden! Nouja, behalve die ene (echte) chanel tas dan. Ooit, wanneer ik die loterij win. 🙂

Enne, wat te doen met de kleding van drie maanden geleden? Er zijn altijd vriendinnen goed voor een avondje ‘kleding ruil’, of wat denk je van Marktplaats of andere verkoop websites? 100% dat iemand jouw smaak waardeert, en jij? Jij kan de dag daarna met een fijn gevoel de stad weer trotseren. Anno nu zijn merken uit, en creatief shoppen in. Enjoy!