6 tips om makkelijk 500 euro over te houden voor de dure feestdagen

December is voor veel mensen een dure maand. De kosten voor sinterklaas- en kerstcadeaus kunnen behoorlijk oplopen. Geef jij in december vaak meer geld uit dan je kunt missen? Met deze 6 makkelijk uit te voeren tips kun je op jaarbasis zeker 500 euro besparen op energie. Zo hou je volgend jaar in ieder geval genoeg geld over voor leuke cadeaus. Misschien zelfs voor een lekker weekendje weg, kun je bijvoorbeeld een leuke kerstmarkt bezoeken of juist aan de feestdrukte ontsnappen.

1. Doe lichten uit

In de winter is het vaak donker. Daarom maken we meer gebruik van verlichting. Let er op dat je de lampen in ruimtes waar je niet bent uitzet. Kleine moeite en het levert je al snel 30 euro per jaar op. Nog meer besparen? Zet dan kaarsjes aan als vervanging van sommige lampen. Dit zorgt ook direct voor een gezellige sfeer.

2. Voorkom sluipgebruik

Bespaar 50 euro op jaarbasis door apparaten helemaal uit te schakelen. Laat apparatuur dus niet op stand-by staan. Geen zin om moeite te doen? Schaf dan een stand-by killer aan. Hiermee kan je met één druk op de knop verschillende apparaten uitzetten.

3. Waterbesparende douchekop

Geen zin om minder lang te douchen om energie te besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Zo’n douchekop kost maar een tientje, maar je bespaart zo’n 100 euro per jaar. Als je de aankoopprijs ervan aftrekt, ‘verdien’ je het eerste jaar al 90 euro. Heb je een combiketel? Dan moet je wel even nagaan of deze er geschikt voor is. Bij een boiler werkt een waterbesparende douchekop gelukkig wel altijd.

4. Thermostaat een graad lager

Zet de thermostaat een graadje lager. In gevoelstemperatuur zal dit niet veel schelen, maar in de portemonnee wel. Je bespaart hiermee gemakkelijk 50 euro per jaar. Heb je het toch koud? Doe dan een lekkere warme trui aan of steek weer wat kaarsjes aan.

5. Kachel op tijd uit

Door de kachel een uur voordat je naar bed gaat uit te doen, in plaats van pas als je gaat slapen, bespaar je 30 euro per jaar. Het duurt toch wel even voordat het huis is afgekoeld. En als je gaat slapen kruip je onder de warme dekens.

6. Vergelijk energieleveranciers

Energie vergelijken kan al snel een besparing van gemiddeld 250 euro per jaar opleveren. Hiervan kan je een hoop leuke cadeautjes kopen. Ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit? Hou dan wel rekening met de opzegtermijn van je huidige energieleverancier. Anders is de kans groot dat je een opzegvergoeding moet betalen.