7 tips om energie te besparen als je op vakantie bent

Als je op vakantie bent gebruik je thuis natuurlijk al een stuk minder energie. Toch gaat er bij veel mensen alsnog onnodig veel energie verloren door sluipverbruik. Zonde! Met deze tips kun je nóg meer energie besparen tijdens je vakantie.

1. Haal alle stekkers uit het stopcontact

Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Zorg ervoor dat je voor vertrek alle stekkers van huishoudelijke apparaten uit het stopcontact haalt. Je gebruikt die apparaten toch niet als je niet thuis bent, het is maar een kleine moeite en het scheelt een hoop sluipverbruik. Ook fijn: de kans op blikseminslag en kortsluiting is hierdoor een stuk lager. Let wel op met de koelkast en de vriezer natuurlijk, die moeten wel leeg zijn.

2. Ontdooi de vriezer

De vriezer en de koelkast slurpen veel stroom. Haal de stekkers hier dus ook uit. Ontdooi de vriezer voordat je weggaat,, anders vind je bij thuiskomst een plas water. Hoe doe je dit? Haal de koelkast en vriezer helemaal leeg, haal de stekkers uit het stopcontact, leg handdoeken in het vriesvak en laat de deuren openstaan. Als het ijs helemaal ontdooid is, kun je de handdoeken in de was gooien en nog even een doekje door de koelkast en vriezer heen halen. Voilà, schone koelkast en vriezer en een stuk minder sluipverbruik. Het is sowieso handig om de vriezer eens in de zoveel tijd te ontdooien, een ijslaag zorgt er namelijk voor dat er veel meer energie wordt verbruikt. Vakantie is hiervoor een perfect moment: waarschijnlijk zijn de meeste voedingsmiddelen toch over de datum als je terugkomt.

3. Doe de verwarming uit (of lager)

Als je niet thuis bent, hoeft de verwarming natuurlijk niet te loeien. Als je op zomervakantie gaat kun je de verwarming voordat je weggaat helemaal uitzetten. Ga je in de winter op vakantie? Zet de verwarming dan op 15 graden – niet lager, want dan kunnen de leidingen gaan bevriezen. Er zijn ook verschillende apps waarmee je de temperatuur op afstand kunt regelen. Handig! Kom je op een koude dag terug, dan kun je onderweg naar huis de verwarming alvast ietsje hoger zetten.

4. Zet de boiler uit

Boilers verbruiken veel energie, omdat ze continu water verwarmen. Dat is natuurlijk nergens voor nodig als jij niet thuis bent. Zet de boiler dan ook uit als je op vakantie gaat. Let op: spoel als je terugkomt de leidingen wel goed door en laat de boiler doorwarmen. Zo voorkom je legionella, een bacterie die zich kan vormen in water (en die heel gevaarlijk is).

5. Doe alle lampen uit

Het is natuurlijk altijd verstandig om voordat je weggaat nog even te controleren of er geen lampen meer aanstaan. Sommige mensen laten een lamp aan om inbraak te verkopen. Dit kost veel energie. Wil je toch ’s avonds een lampje aan hebben staan, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is? Gebruik dan een tijdschakelaar, zo staat de lamp alleen aan als het donker is.

6. Vergelijk energiecontracten

En dan de laatste tip om – ook in de zomer – dik op je energierekening te besparen: vergelijk verschillende energiecontracten. Heb je al jaren hetzelfde energiecontract? Dan is de kans groot dat je meer betaalt dan nodig is. En als je overstapt naar een nieuw contract, kun je ook nog eens profiteren van hoge welkomstkortingen. Zo kun je jaarlijks gemakkelijk honderden besparen. Leuk extraatje voor op vakantie!