Abonnement met telefoon of sim only

Het aanbod van de mobiele providers is zo groot dat een goed overzicht niet meer aanwezig is voor de consumenten. Welke aanbieding kan ik nou juist op besparen en welke aanbieding is nou een lokkertje? Is het nou verstandig een telefoon met abonnement of juist een sim only te nemen? Eerst een korte uitleg wat precies een sim only is en wat een abonnement met telefoon is.

Wat is een sim only abonnement?

De kenmerken van een sim only zijn dat je een vast laag bedrag per maand betaald. Bij een sim only krijg je alleen een simkaart van de provider (zoals Simyo) waar je het abonnement afsluit. Zodra je hiervoor kiest moet je zelf het toestel regelen en zorgen dat deze simlockvrij is. Naast dit abonnement is het mogelijk een telefoon los erbij te kopen of eentje te gebruiken die je al hebt. De telefoon betaal je in één keer, maar let wel op dat je niet zomaar een telefoon koopt.

Een abonnement met telefoon?

Bij een abonnement met telefoon is het zo dat je een telefoon ‘cadeau’ krijgt van de provider. In vergelijking met een sim only abonnement liggen de maandlasten dan hoger ten opzichte van een abonnement met telefoon. Dit zijn contracten die vaak voor één of twee jaar worden afgesloten. Gedurende de contractduur is het verlagen van je bundels niet mogelijk.

Conclusie

Met een sim only abonnement ben je uiteindelijk voordeliger dan als je een abonnement met een telefoon koopt. Het verschil hierin kan wel oplopen tot honderd euro per jaar. Verschillende providers hebben verschillende voordelen, Simyo heeft bijvoorbeeld de volgende voordelen:

• Bundel aanpassen
Maandelijks je bundel aanpassen naar je eigen belgedrag: verwacht je meer te bellen verhoog je de bundel. Andersom mag je je bundel ook verlagen. Dit is niet bij alle providers mogelijk, vergelijken van providers is dus aan te raden.

• Geen vast contract
Maandelijks opzegbaar, dus geen contract voor een bepaalde tijd van 1 of 2 jaar. Dit is misschien nog wel het grootste en belangrijkste verschil tussen sim only en een telefoon met abonnement. Naast deze abonnementen zijn er ook sim only abonnementen mét bepaalde tijd contact.