Bespaartruc met assurantiebelasting

In het regeerakkoord van Rutte en Samsom staat een maatregel die iedereen geld gaat kosten: een forse verhoging van de assurantiebelasting. Van 9,7% naar 21%, dat is een grote stap! We wisten het wel al, want dit stond al in het deelakkoord. Toen werd er direct een bespaartip bij bedacht.

Door de premie voor je verzekeringen een jaar vooruit te betalen zou je de belastingverhoging een tijdje voor je uit kunnen schuiven. Bijvoorbeeld voor je autoverzekering. Dus even niet per maand, maar de premie voor 2013 in één keer betalen in 2012. Dan scheelt een belastingbesparing van 11,3% toch een slok op een borrel.

Helaas, de truc gaat niet werken. De verhoging is wel uitgesteld tot 1 april 2013. Maar ze hebben ook bedacht dat het percentage dat je aan belasting moet betalen niet afhangt van het moment waarop je de premie betaalt. Nee, het hangt af van de verzekerde periode. Dus voor de dekking vanaf 1 april 2013 betaal je gewoon 21% assurantiebelasting. Niets aan te doen.

Wel goed om te weten: je betaalt niet over alle verzekeringen assurantiebelasting! Wel over autoverzekeringen dus, en over reisverzekeringen. En rechtsbijstandverzekeringen. En inboedelverzekeringen. En opstalverzekeringen. Maar niet over zorgverzekeringen. Gelukkig maar, want op de premie van de zorgverzekering zou de verhoging wel heel hard aantikken.

Als je trouwens toch even aandacht hebt voor je verzekeringen….neem dan eens even de moeite om te kijken of je die nog wel zo voordelig mogelijk geregeld hebt! Je kunt verzekeringen heel makkelijk online vergelijken. Overstappen naar een goedkopere polis is zó geregeld en kan je veel geld besparen.

Het vergelijken van verzekeringen kan bijvoorbeeld heel goed op Verzekeringssite. Je kent ze vast wel, regelmatig verschijnt directeur Erik Hordijk als expert bij Tros Radar en Vara’s Kassa. Hij weet waar hij het over heeft: besparen op je verzekeringen kan je veel geld opleveren!