Besparen bij een website beginnen

Wanneer je ondernemingsplan klaar is wordt het tijd om je wens te verwezenlijken. Nu blijkt dat je voor je bedrijf een website nodig hebt, in dit geval een webwinkel om je producten te kunnen verkopen. Je zal dan de keus moeten gaan maken of je wilt huren of kopen. Huren lijkt op het eerste gezicht lekker goedkoop, op de lange termijn ben je echter altijd duurder uit. Dit komt niet alleen omdat je maandelijks huur moet betalen maar ook omdat je van een aantal voordelige fiscale regelingen geen gebruik kunt maken. Veel (startende) ondernemers die een website of webwinkel starten kunnen namelijk door slim gebruik te maken van deze regelingen geld besparen. Eén van die regelingen is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel de KIA.Een nieuwe website is namelijk een investering waardoor je in aanmerking kan komen voor de KIA. Met deze fiscale regel mag je een bedrag van de winst aftrekken waardoor je uiteindelijk minder belasting betaald en per saldo dus ook minder betaald voor je website. In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, geldt de investeringsaftrek naast de traditionele investeringen zoals machines en apparatuur, ook voor websites. Om direct in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek van de website moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • de website moet minimaal € 2300,00 bedragen en worden opgenomen in de balans of € 450,00 met een totaal aan investeringen van minimaal € 2300,00 per jaar
  • het bedrag van de website moet ineens worden betaald
  • als klant moet je eigendom worden van de website (in bezit zijn van de broncode en alle rechten)
  • de website mag niet worden doorverhuurd, tenzij het doorverhuren niet meer bedraagt dan 30% van de website

Wanneer het investeringsbedrag tussen de € 2.300 en € 55.248 ligt bedraagt de investeringsaftrek 28% van het investeringsbedrag. Een mooi percentage waardoor je geld in je portemonnee houdt.

Het is dus altijd voordeliger om een webwinkel te kopen in plaats van te huren bij aanbieders zoals bijvoorbeeld SEOshop, Mijnwinkel of Biedmeer. Een goed Internetbureau zal samen met je bekijken hoe je geld kan besparen en altijd van eerlijk advies voorzien.