Besparen en sparen om het pensioengat te dichten

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer u erachter komt dat u te maken heeft met een pensioengat, ook wel een pensioentekort genoemd. Eenvoudig gezegd houdt dit in dat u onvoldoende pensioen heeft opgebouwd om in de toekomst op een financieel comfortabele manier te kunnen genieten van uw vrije tijd. Dit pensioengat kan goed worden gedicht door te besparen en eens verder te kijken naar pensioensparen, ofwel banksparen. Deze twee mogelijkheden gaan goed samen en zorgen ervoor dat u later toch prettig kunt genieten van een goede oude dag.

Besparen om te banksparen

Bij banksparen draait het om het dichten van het pensioengat met een eigen vermogen. U gaat extra pensioen sparen vanuit uw eigen vermogen, volgens een vooropgezet plan dat uit twee fases bestaat. Op de eerste plaats is er de fase waarin u extra pensioen opbouwt met uw eigen vermogen en op de tweede plaats is er de fase waarin u uw eigen gespaarde vermogen krijgt uitgekeerd. U kunt laten berekenen hoeveel extra pensioen u het best kunt opbouwen met banksparen, maar u kunt dit ook zelf aangeven. Heeft u zelf onvoldoende inkomen om een fijn bedrag te sparen middels banksparen? Dan is het goed eens te kijken naar de mogelijkheden van besparen. Neem de tijd om uw financiën eens goed onder de loep te nemen en beoordeel of u kunt besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier en bijvoorbeeld een andere internetprovider. Ook zijn er wellicht abonnementen waar u eigenlijk niet meer voldoende uithaalt om deze nog aan te houden.

De besparingen gebruiken voor banksparen

Wanneer u heeft berekend hoeveel u kunt besparen op uw vaste lasten, dan weet u ook welk bedrag u aan het einde van iedere maand overhoudt na de veranderingen in uw financiële situatie. Dit bedrag kunt u gebruiken om te gaan banksparen, zodat uw pensioengat gedicht kan worden. Zo heeft u dubbel voordeel van uw besparingen.