Besparen op beleggingskosten

Hoe kan je meer rendement krijgen op je spaargeld? Sparen brengt al lang niet meer zoveel op. Spaarrekeningen vergelijken gaat je misschien een paar procentjes meer opleveren maar ook niet meer dan dat. Daarom is het waard om eens een aantal alternatieven te bekijken.

Veilig Beleggen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zaken zoals valuta handel en individuele aandelen kopen en verkopen zijn meestal heel riskant. Minder riskant zijn fondsen kopen en indexbeleggen.

Indexbeleggen moet je doen op lange termijn. Op korte termijn weet je nooit of je geld iets gaat opbrengen en op lange termijn eigenlijk ook niet. Maar wanneer je kijkt naar de laatste 200 jaar dan zie je dat de index altijd stijgt. Dus wanneer je aan indexbeleggen doet, doe het dan voor minstens 15 jaar. Minder kan ook winstgevend zijn maar hoe korter de investering hoe minder zeker je bent van winst. Hoe langer de investering hoe meer kans je hebt op winst.

Wat kost beleggen?

Je kan actief en passief beleggen. Met actief beleggen ga je meer kosten maken dan met passief beleggen. Actief wil zeggen dat je meer koop en verkoopt. Iedere keer dat je een transactie doet heb je kosten. Met passief beleggen doe je bijna geen transacties. Je koopt je fondsen en verkoopt ze pas jaren nadien. Dit betekent dat je heel weinig kosten hebt.

Je kan passief investeren en dat is ideaal voor mensen die niet emotioneel betrokken willen zijn. Investeren met je eigen geld kan voor sommige mensen een beangstigende gedachte zijn. Je moet natuurlijk nooit gaan beleggen met geld die je niet kan missen.

Als je de emotie niet van het verstand kan loskoppelen dan kan je domme dingen doen. Het belangrijkste is dat je afstand kan nemen van je investeringen. Wanneer de markt in vrije val is hoef je niet te verkopen. Een markt die laag staat is het ideale moment om koopjes te doen en veel winst te maken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar toch is het zo. Bij passief investeren kijk je slecht een aantal keer per jaar naar je effecten. Zo bespaar je niet alleen op transactiekosten maar het is ook beter voor je gezondheid.