Besparen op boodschappen

“Het leven is al duur genoeg”, is een veelgehoorde uitspraak. En met alle bezuinigingen uit Den Haag van dien, zal het er voor de meeste mensen niet beter op worden. Misschien geldt dat ook wel voor jou.
Maar niet getreurd, raak nu niet gelijk in een dip! Je kunt bijvoorbeeld goed op de dagelijkse boodschappen besparen. En dat zonder dat de gezondheid van jouw maaltijden in het geding komt. Want gezondheid staat altijd voorop.Met een klein budget kun je best lekker en verantwoord eten. Het kost alleen iets meer moeite. Als je er de tijd voor hebt, ga dan naar verschillende winkels. En begin daarbij altijd met de goedkoopste. Je zult verstelt staan en merken dat je bij die dure supermarkt opeens helemaal niet meer zoveel boodschappen nodig hebt!
Het is hierbij wel belangrijk dat je alle aanbiedingen van de winkels bij jou in de buurt goed in de gaten houdt. Dat kun je makkelijk via de websites doen of door het lezen van reclamefolders. Je krijgt er wekelijks vast genoeg in de brievenbus.
Vervolgens combineer je jouw gerechten met de aanbiedingen en stel je een menulijst op. Bijvoorbeeld voor een week. En je spreekt met jezelf af dat je alle boodschappen in een of maximaal twee keer in huis haalt. Je zult zien dat je op deze manier tientallen euro’s bespaart.

Houd jezelf wel zoveel mogelijk aan de volgende richtlijnen:
* Maak altijd een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
* Ga nooit met een lege maag winkelen, je neemt dan zeker dingen mee die je niet nodig hebt.
* Kies zoveel mogelijk voor huismerken. Deze zijn veelal goedkoper, maar hebben minstens dezelfde kwaliteit als A-merken. Je betaalt voor de naam van het merk!
* Eet af en toe eens vegetarisch. Je kunt best wel een dagje per week zonder vlees. Vervang het vlees bijvoorbeeld voor kaas en/of noten.
* Kies voor seizoensgroente en koop dit bij voorkeur bij de boer of op de markt. Je zult zien dat dit echt veel scheelt in de portemonnee. En de groente snijd je natuurlijk zelf!
Let op de kilo- en literprijzen. Supermarkten zijn verplicht deze te vermelden. Zo lijkt een potje laurierblaadjes van € 5,00 al snel veel geld. Maar in vergelijking met 5 à 6 blaadjes in een zakje voor € 1,25, is dat potje opeens een koopje.

En houd je van lekker snoepen op z’n tijd? Of wil je de visite trakteren op taart? Dan maak je dat natuurlijk ook zelf. Voor € 4,50 kun je al een heerlijke vruchtentaart maken. Of maak eens kaaskoekjes als knabbel voor bij die spannende film, in plaats van die eeuwige zak chips. Het is leuk en makkelijk om te doen, alleen of samen met de kinderen. Het is veel lekkerder en het huis geurt ook nog heerlijk.
Heb je even geen inspiratie? Geen nood! In kookboeken (bijvoorbeeld te lenen in de bibliotheek), op het internet (leve het internet!) en in de supermarkten zijn genoeg recepten te vinden.