Besparen op de energienota, voor bedrijven

Een wezenlijk onderdeel van de uitgaven die een bedrijf of organisatie heeft, is de energienota. Het gebruik van stroom en gas is noodzakelijk om productie te draaien en medewerkers een optimale werkomgeving te bieden. Veel consumenten zijn bewust bezig met het besparen van energie. Zo dragen ze hun steentje bij aan het milieu en houden ze meer geld in hun eigen portemonnee. Voor bedrijven en organisatie is het soms een grotere stap om te besparen. Waar moet je beginnen? Wie gaat alles uitzoeken en doorvoeren? Wij zetten de enkele goede tips op een rij:

Subsidies

Wanneer een bedrijf of organisatie een positieve bijdrage levert aan, of gebruik maakt van, energiebesparende maatregelen, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. De overheid heeft deze in het leven geroepen om het bedrijfsleven te stimuleren groener te ondernemen. Er zijn vele verschillende subsidies, op nationaal niveau of via de provinciale of gemeentelijke overheden. Een investering kost natuurlijk geld, maar met de subsidie en de energiebesparing, kan deze investering zich snel terugbetalen.

Een aantal interessante subsidies:
• MIA (Milieu Investeringsaftrek): Bij investering in milieuvriendelijk bedrijfsmiddelen, kunt u tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst aanvullend op de reguliere afschrijving.
• DEI (Demonstratie energie-innovatie): Als u een project heeft dat energie bespaart, duurzame energie opwekt of het gebruik van duurzame energie stimuleert, dan kunt u deze subsidie aanvragen.
• EIA (Energie-investeringsaftrek): Als u investeert in energiebesparende technieken of bedrijfmiddelen, kunt u in aanmerking komen voor deze subsidie.

Groene financiering

Als een bedrijf of organisatie milieuvriendelijke projecten stimuleert, dan bestaat er een groene financiering. Deze kan bij de eigen bank worden aangevraagd. Het voordeel is dat de rente over een dergelijke groene lening, lager is dan bij een reguliere lening. Om in aanmerking te komen voor een groene lening, dient u een groenverklaring te kunnen overleggen. Deze verklaringen worden afgegeven door het Ministerie van I&M en zijn het bewijs dat uw project voldoet aan alle door de overheid gestelde voorwaarden.

Zakelijke energie vergelijken

Voor de consument is het vaak wel duidelijk dat vergelijken een besparing oplevert, maar ook zakelijke energie vergelijken loont. Direct inkopen bij de energieleverancier of via een collectief, tussenpersoon of veiling is duurder dan een energiecontract afsluiten via een vergelijkingssite. Omdat een vergelijkingssite alle informatie van vele leveranciers in één overzicht heeft, is het snel te zien welk contract het meest voordelig is voor uw bedrijf. Het zakelijk energie vergelijken en vervolgens direct, online een contract afsluiten, levert soms wel 20% tot 30% besparing op. Dit tikt flink aan op jaarbasis. Bovendien heeft u geen automatische en stilzwijgende contractverlengingen meer. De vergelijkingssite komt bijtijds met het beste aanbod voor het volgende jaar.

Energie besparen op kantoor

Veel bedrijven hebben een kantoor. Op een kantoor staan meerdere apparaten en er is dus veel stroom nodig. Energie besparen in een kantoorruimte is vaak een kleine moeite, met toch een behoorlijk resultaat. Kijkt u eens welke tips hieronder u kunt gebruiken:
• Overcapaciteit binnen de ICT-benodigdheden is een bekende issue. Door de ingebruikname van servers, netwerk en harddisks te beperken tot wat echt nodig is, realiseren bedrijven een aanzienlijke besparing van elektriciteit. Een goed ICT-plan is leidend in deze besparingsoptie.
• Ieder jaar weer, neemt de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur met ongeveer 100% toe, het energieverbruik neemt maar zo’n 20% toe. Dit houdt in dat apparaten, ouder dan 4 jaar, een scheve verhouding hebben in de capaciteit ten opzichte van het energieverbruik. Vervanging van deze apparaten is dus een juiste investering.
• PC’s staan vaak te lang aan, terwijl dat onnodig stroom kost. U kunt eenvoudig de PC instellen zodat het beeldscherm na een bepaalde tijd dimt of uitschakelt.
• Kopieerapparaten zijn fikse energieverbruikers. Vaak staan deze dag en nacht aan. Nieuwere apparaten zijn meestal voorzien van functies die het energieverbruik in ruststand minimaliseren. Zorg dat deze ingeschakeld zijn. Oudere kopieerapparaten kunnen door middel van een tijdschakelklok uitgeschakeld worden.

Snelle besparing

Zo ziet u, ook uw bedrijf of organisatie kan waarschijnlijk nog flink besparen. Sommige investeringen kosten veel tijd om uit te zoeken en te realiseren. Andere besparingstips zijn snel doorgevoerd en het effect hiervan merkt u direct in de portemonnee. Zo kunt u vandaag nog uw energie vergelijken zakelijk en alle PC’s instellen dat ze bijtijds dimmen en uitschakelen. Snel geregeld, snel bespaard.