Besparen op de verwarming

Het verwarmen van je huis kost veel energie en dus ook veel geld. Gelukkig kan je vrij gemakkelijk besparen op de verwarming. Houdt je aan deze besparingstips en je hebt veel minder verwarmingskosten.

Doe de gordijnen dicht

Doe ‘s avonds de gordijnen (of luxaflex, rolluiken, etc) dicht om energie te besparen. Door de gordijnen dicht te doen verhinder je het verlies van warmte: door de ramen komt immers erg veel kou naar binnen.

Deuren dicht

Houd de deuren in huis zoveel mogelijk dicht. Hierdoor voorkom je het wegstromen van warme lucht naar koudere ruimtes. Met deze tip kun je erg veel besparen op de verwarming. Om je hierbij te helpen zou je een deurveer kunnen kopen zodat deuren automatisch dicht gaan.

Verminder tocht

Probeer tocht zoveel mogelijk te vermijden. Tocht is koude lucht, het lijkt niet veel uit te maken, maar kan toch een hele hoop schelen op je verwarming. Door tochtstrips op deuren en ramen aan te brengen kan je de meeste tocht buiten houden.

Isoleer verwarmingsleidingen

In huis lopen veel leidingen waar warm water doorheen wordt gevoerd voor je verwarming. Als deze leidingen door koude ruimtes gaan (zolder, schuur) kan er veel warmte verloren gaan. Isoleer daarom deze leidingen met schuimrubber (te krijgen bij de bouwmarkt) en je bespaart veel geld op de verwarming.

Temperatuur

Zet de temperatuur op de thermostaat niet te hoog, hiermee kan je al veel besparen op de verwarming. Toch is het ook belangrijk dat je je thermostaat niet te laag zet: als een ruimte erg koud is kost het veel energie om die ruimte weer op te warmen. Beter is het om ruimtes waar je niet bent een temperatuur van rond de 18 graden aan te houden.

Verwarmingen ontluchten

Verwarmingen verliezen rendement (ze werken minder goed) als er lucht in de verwarming zit. Verwarmingen kun je vrij gemakkelijk ontluchten door de ontluchtings schroef open te draaien, net zo lang totdat er water uit komt (dan is alle lucht uit de verwarming).

Kleedjes

Als je het koud hebt is het erg makkelijk om de verwarming hoger te zetten. Toch is dat slecht voor je energierekening. Beter is het om een kleedje op/bij de bank neer te leggen waar je onder kunt kruipen als je het koud hebt.

Houdt je aan al deze tips en je kunt veel geld besparen op de verwarming.