Besparen op een bedrijfslening? Hier moet je op letten

Om te investeren in jouw bedrijf is geld nodig. Zo wil je misschien een bedrijfslening afsluiten om een eigen bedrijfspand aan te schaffen of om benodigde apparatuur of machines aan te schaffen, zodat jouw bedrijf verder kan groeien. Om dit financieel mogelijk te maken kun je een deel van de winst reserveren, eigen vermogen inbrengen of een zakelijke lening afsluiten. Dit zijn 3 zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een bedrijfslening.

De looptijd van de zakelijke lening

Wanneer je niet genoeg geld in kas hebt om een bepaalde investering te doen, kun je een bedrijfslening afsluiten. Net als bij andere leningen kies je voor een bepaalde looptijd. De minimale looptijd is afhankelijk van de partij waar je geld leent, het bedrag en het leendoel. Vaak kun je er ook voor kiezen om deze looptijd te verlengen.

Het is belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt hoe lang jouw investering meegaat. Als je bijvoorbeeld geld moet lenen om nieuwe hardware aan te schaffen met een gemiddelde levensduur van 7 jaar, wil je niet vastzitten aan een lening met een looptijd van 10 jaar. Jij bent dan nog aan het afbetalen op het moment dat de bedrijfsmiddelen al zijn afgeschreven.

Het rentepercentage

Je betaalt altijd rente over een bedrijfslening. De rente zorgt er namelijk voor dat de kredietverstrekker wat verdient aan het uitlenen van geld. De rente is niet overal even hoog en het loont (zeker tijdens deze huidige coronacrisis) om op zoek te gaan naar de aanbieder die het laagste rentepercentage tegen de meest gunstige voorwaarden hanteert.

In sommige gevallen is het verschil verwaarloosbaar, maar dit kan ook behoorlijk groot uitvallen. Door te kiezen voor een bedrijfslening met een lage rente kost het jou minder om de lening terug te betalen en hou je meer geld over waarmee je weer verdere investeringen kunt doen.

Welke vorm van lenen kies je

Ten slotte zijn er verschillende leenvormen waar je als ondernemer uit kunt kiezen. Het meest gebruikelijk is de zakelijke lening waarbij het totale bedrag in één keer gestort wordt op jouw zakelijke rekening. Vervolgens betaal je gedurende een bepaalde looptijd een vast bedrag per maand terug.

Daarnaast is de rekening-courant een populaire kredietvorm. Hierbij kun je doorlopend rood staan en dus voor onbepaalde tijd gebruik kunt maken van wat extra bestedingsruimte. Ten slotte is lease de moeite van het vermelden waard. Bij het financieren van auto’s of bedrijfsmiddelen wordt lease steeds gebruikelijker. De looptijd van het terugbetalen is bij leasen nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel of auto en een groot voordeel is dat je niet in één keer een groot bedrag neer hoeft te leggen.