Besparen op je zorgverzekering… dit jaar kan het nog!

Begin november breekt traditiegetrouw het ‘zorgseizoen’ aan. Zorgverzekeraars maken hun premies voor het nieuwe jaar bekend, en Nederland kan gaan vergelijken. Kijken waar je het beste uit bent voor je ziektekostenverzekering in 2013. Want de verschillen in premie zijn behoorlijk. Kritisch vergelijken wat de verschillende verzekeraars aanbieden kan je een hoop geld besparen. En misschien is dit wel het laatste jaar!

Immers: Nederland staat de afgelopen week op zijn kop over de premie voor de zorgverzekering vanaf 2014. In het regeerakkoord van Rutte en Samsom is opgenomen dat we dan een inkomensafhankelijke zorgpremie gaan betalen. Voor veel gezinnen betekent dat een behoorlijke stijging van de kosten voor de zorg. Bovendien wordt de concurrentie tussen zorgverzekeraars erdoor weggenomen. Hoezo? Nou: aan de zorgverzekeraar betaal je dan alleen nog maar de zogenaamde ‘nominale premie’. Die is vooralsnog ingeschat op € 255 per jaar. Een standaard bedrag, voor elke verzekeraar hetzelfde.

De inkomensafhankelijke zorgpremie betaal je niet aan de zorgverzekeraar. Die wordt geïnd door de Belastingdienst. Anders zouden de zorgverzekeraars ook nog achter de hoogte van jouw inkomen aan moeten gaan. Als dit allemaal doorgaat – en dat is nog verre van zeker – zit het verschil in verzekeraars vanaf 2014 niet meer in de premie voor de basisverzekering. Wel zullen ze ongetwijfeld allemaal hun eigen aanvullende verzekeringen blijven aanbieden, met bijbehorende uiteenlopende premies.

Vergelijken blijft dus ook na 2014 zinvol, als je een aanvullende verzekering hebt. Maar het kan geen kwaad eens serieus te kijken of je die wel nodig hebt. Heel veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, en een tandartsverzekering, uit een soort van gewoonte. Of angst. Terwijl de belangrijkste zorgkosten gewoon gedekt zijn in de basisverzekering. Door geen aanvullende verzekering af te sluiten kun je behoorlijk besparen op je zorgpremie. Die besparing kun je dan weer reserveren om eventuele zorgkosten die je moet maken – en die onder de basisverzekering vallen – te betalen. De rest houd je dan lekker in je zak!