Bezuinigen met uw fiets

Besparen met uw fiets, dat is niet het eerste waar u aan denkt. Bezuinigen is hedendaags een veelgebruikt woord in bijna elk gezin. Bijna iedereen is er mee bezig of wordt er mee geconfronteerd. Mensen met een gat in de hand lijkt een uitstervend ras. De economische crisis zorgt ervoor dat mensen minder kunnen uitgeven, wat diverse gevolgen met zich mee brengt. U kunt de gevolgen vast wel. Eén keer per week bestaat het diner uit brood, u gaat minder vaak op vakantie, minder uitjes, etc. Het is zonde om op uitjes te sparen als er andere manieren zijn waarop u wellicht veel meer geld kunt besparen, denk bijvoorbeeld eens aan de fiets.

We leven in Nederland in een maatschappij waarbij de auto pakken heel normaal is. Als u eventjes naar de stad gaat voor wat boodschappen pakt u al snel auto. Op dit soort afstanden is de fiets een veel goedkoper alternatief. Waarschijnlijk vertel ik u niks nieuws, maar heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel u er mee kan besparen?
Als u elke dag met de auto een ritje maakt van vier kilometer heen en vijf kilometer terug dan rijdt u al zo een acht kilometer per dag. Stel u voor dat dit het dagelijkse ritje is naar uw werk. De gemiddelde werkweek bestaat uit vijf dagen. 52 x 5 = 260 werkdagen. Dit zijn dus 260 werkdagen in een jaar inclusief de vrije dagen. Het gemiddelde aantal vakantiedagen in een jaar zijn 27 dagen. Dan blijven er nog 233 (260 – 27 = 233) werkdagen over. Als u elke dag acht kilometer rijdt, dan rijdt u zo een 1864 kilometer in het jaar. Op kleine ritjes wordt het meeste benzine verbruikt. Vier kilometer heen en vier kilometer terug zijn dus in vergelijking met langere ritjes ‘’dure ritjes’’. Een benzineauto rijdt gemiddeld gezien één op tien liter. Met een benzineprijs (euro95) van €1,781 per liter kost u dit zo een €332,- euro per jaar.
Terwijl onze economische ontwikkeling achteruitgaat, spreken we nog steeds van een technologische ontwikkeling. Thuiswinkelen wordt steeds voordeliger en de online winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Het wordt dus ook nog gemakkelijker en goedkoper om uw fiets te onderhouden.