bagage

De kofferjas is gratis

Hoe goedkoper de vliegtickets, hoe duurder het wordt om bagage te laten vervoeren. Verschillende vliegmaatschappijen berekenen extra tarieven onder andere voor de bagage. Sinds tickets steeds goedkoper worden onder druk van de concurrentie, zoeken vliegmaatschappijen nieuwe mogelijkheden om de korting te compenseren.

Extra tarief

Transavia rekent extra geld voor het inchecken van een koffer. Dit bedrag wordt verhoogd voor koffers die zwaarder zijn dan het maximale toegestane gewicht. Meestal is het gewicht van ruimbagage maximaal 23 kg per koffer. Dit kan ook lager zijn, maar bij een duurder ticket mag je soms wel 30 kg per koffer meenemen. Het verschilt per maatschappij, ticket en per route hoeveel koffers je mag meenemen. KLM laat de eerste koffer onbelast, maar rekent een fors bedrag voor meerdere koffers. Ryanair vraagt op sommige trajecten bagagegeld en Spirit vraagt zelfs geld voor de handbagage.

Toeslagen

Bagage is niet alleen een kostenpost. Ook het reserveren van een stoel kost geld. Eten en drinken zijn ook niet altijd gratis. Tel de toeslagen bij elkaar en vergelijk dat met de ticketprijs. Gemiddeld ben je per persoon een stuk duurder uit dan het goedkope ticket.

Regels

De bagage die je mee mag meenemen in het vliegtuig is handbagage. Vaak bestaat dit uit twee delen, namelijk een handbagagekoffertje en een personal item. Het personal item moet onder de stoel voor je passen en is dus een stuk kleiner dan je koffertje of tas. Het kan ook zo zijn dat je alleen een handbagagekoffertje of een personal item mee mag nemen, dus niet beide. Aan het meenemen van handbagage zijn vaak strenge regels verbonden, want iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk bij zich hebben tijdens de vlucht. Maximale afmetingen en gewicht kunnen verschillen per maatschappij.

Reserveren

De gratis grote tassen of kleine trolleys in de cabine verdwijnen. Wie naast de blijvend gratis kleine tas een trolley met een maximaal gewicht van tien kilo in de cabine mee wil nemen, gebruikt de optie ‘priority boarding’. Het tarief is dan minder dan het gebruikelijke tarief. Maximaal 95 passagiers kunnen deze optie boeken.

Kofferjas

Met de toeslagen voor ruimbagage groeide de populariteit van de rolkoffer. Kofferfabrikant Samsonite speelt in op het probleem met nieuwe producten. Het bedrijf komt met een aantal ‘underseaters’: tassen, soms ook bruikbaar als rugzak, die onder de vliegtuigstoel passen. Een andere optie is een kofferjas. Een jas met veel zakken. Het merk Jaktogo biedt deze jassen tot exemplaren met maar liefst 33 zakken. De ‘lege’ jas is op te vouwen tot een schoudertas.