De theezakjes van Klazien

In mijn basisschooltijd werd al het een en ander uitgelegd over het belang van besparen en hoe je dat het beste kan doen. Het was in dezelfde periode dat er meer kikkers werden ontleed op school dan theezakjes thuis. Nu is het gelukkig anders, alhoewel een theezakje niet meer aan de lijn hangt te drogen voor hergebruik (ongezond!), maar 1e klas compostmateriaal is. Het hergebruiken van theezakjes was een der velen tips die Klazien uit Zalk onze kant op slingerde. Kent u haar nog? De ongekroonde koningin van het hergebruik. De tips waren wel vaak wat aan de alternatieve kant, en werden soms zelfs als kwakzalverij gezien.

Ik denk dat als Klazien nog geleefd had, naast dat ze nu dan wel dood zou zijn, dat ze nog boeken vol met tips voor ons zou hebben. En veel zouden gaan over het energielabel, waar we meer mee kunnen en moeten doen. Er zou bijvoorbeeld een meting gehouden kunnen worden wie hoeveel bezuinigt, en dat mensen die daarvoor in aanmerking komen een grote A op de arm getatoeëerd krijgen. Dat maakt het ook nog eens een stuk gemakkelijker voor mensen in het datingproces om er een duurzaam type uit te pikken. Nu zijn die types vaak alleen te herkennen aan hun dreadlocks terwijl ze met een ongestemd gitaartje in de armen op de grond zitten te wachten op de bus. Een A is voortaan voldoende! Een B kan ook wel, maar is toch minder.

Besparen moet veel leuker worden gemaakt. De gelukzalige bevestiging van een goede daad voor het milieu dobbert wat rond in het hoofd van de doener, maar verder kan hij er niet veel mee. Maak een landelijk puntensysteem waar je met je besparingen punten kunt verdienen! Met deze punten krijg je bijvoorbeeld korting op bepaalde belastingen, wordt je gekort op je energierekening en is openbaar vervoer goedkoper dan ooit. Bij succes kan het worden opgeschroefd naar voorrang bij sollicitaties tot jouw foto metershoog op het plein als inwoner van de maand! Het lijkt een drastisch idee, maar is dat soms niet nodig? Er wordt gelukkig veel gedaan aan besparing, maar het is mij nog te vrijwillig. We zullen zien of er ooit nog eens een idee als dit landelijk voorgelegd gaat worden, zonder dat iemand begint te schreeuwen dat -ie zijn vrijheid kwijt is. Ik help het me hopen!