kosten

De vaste lasten waar je als consument het makkelijkst op kunt besparen

Als consument kun je maandelijks serieus geld besparen op je vaste lasten. Door slim om te gaan met je vaste lasten kun je geld over houden voor leuke uitjes, of maandelijks geld opzij zetten voor andere doelen. Waarom zou je dan ook onnodig veel geld betalen voor producten of een dienst terwijl dat niet nodig is? De waarheid is dat veel consumenten, nadat ze een dienstverlening afsluiten of bepaalde producten kopen, niet meer overstappen naar andere aanbieders. Dit terwijl de voorwaarden en prijzen van je huidige aanbieder misschien wel verouderd zijn. Door dit regelmatig te controleren kun je dus maandelijks wel honderden euro’s goedkoper uit zijn bij een andere aanbieder. Maar wat zijn nu precies de diensten/producten waar je als consument gemakkelijk op kunt besparen?

Telefoonkosten

Veel mensen maken gebruik van een telefoon. Om te kunnen Sms’en, bellen of gebruik te maken van internet zul je een telefoonprovider moeten betalen voor deze diensten. Dit kan in de vorm zijn van een abonnement dat je maandelijks betaalt, een prepaid simkaart die je regelmatig opwaardeert of een Sim Only.

Wanneer je een telefoon in één keer afbetaalt en vervolgens een prepaid simkaart of Sim Only abonnement afsluit ben je over het algemeen het goedkoopst uit. Dit komt omdat een telefoon direct afbetalen goedkoper is dan een telefoon maandelijks terugbetalen. Ook kun je ervoor kiezen om een refurbished model aan te schaffen of je oude toestel langer te gebruiken en vervolgens een Sim Only abonnement af te sluiten. Op deze manier zul je maandelijks enkel nog de kosten van het Sim Only abonnement moeten betalen. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tusssen de €10 en €25 euro, een stuk goedkoper dus dan een abonnement inclusief nieuwe telefoon. Bekijk hier de mogelijkheden van een Sim Only abonnement op de website van Tele2.

Internet, energie en verzekeringen

Grote maandelijkse kostenposten waar veel op te besparen valt zijn onder andere internet, energie en verzekeringen. De kosten van internet en energie liggen gemiddeld tussen de €100 en €300 euro per maand. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt en welk internetabonnement je afneemt. Het is enorm gemakklijk om op deze vaste lasten te besparen. Uiteraard kun je je huis beter isoleren, maar er zijn ook enorm veel websites op het internet te vinden waar je de verschillende aanbieders van energie en internet met elkaar kunt vergelijken. Vul de benodigde gegevens in zoals je verbruik en gezinssamenstelling en vind de goedkoopster aanbieder. Energie en internet zijn vrij homogene producten waardoor het vergelijken van de aanbieders erg verstandig is. Met overstappen kun je jaarlijks honderden euro’s besparen.

Voor verzekeringen ligt dit iets anders. Verzekeraars bieden vaak andere voorwaarden waardoor het verstandig is om niet enkel op prijzen te vergelijken, maar ook op de voorwaarden die verzekeraars bieden. Ook hierop kun je gemakkelijk vergelijken.

Hypotheek

Wat veel consumenten niet weten is dat het ook mogelijk is om te besparen op je nieuwe of huidige hypotheek. Zo is het wederom gemakkelijk om online verschillende aanbieders van een hypotheek te vergelijken. Je kunt aanbieders vergelijken op rentetarieven en voorwaarden.

Zit je al vast aan een hypotheek? In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om je huidige hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere aanbieder. Hier komen wel wat kosten bij kijken zoals bijvoorbeeld taxatiekosten en een boete voor het oversluiten van je huidige hypotheek aan je huidige aanbieder. Deze aanbieder loopt tenslotte inkomsten mis. Toch kunnen de lagere hypotheekrentes op lange termijn zorgen voor een besparing. Kan oversluiten voor jou interessant zijn? Controleer eerst goed met een hypotheekadviseur of dit wel echt het geval is voordat je juist met extra kosten komt te zitten.

Kortom; besparen op maandelijkse kosten kan op erg veel vlakken. Door jaarlijks 1 of 2 keer goed te controleren of je nog wel profiteert van de goedkoopste tarieven kun je jaarlijks veel geld besparen. Geld wat je tenslotte kunt sparen of kunt gebruiken voor leuke activiteiten.