Financieringstips voor een duurzaam huis

Ben je van plan je huis eens grondig te verbouwen? Of bouw je zelfs een geheel nieuwe woning? Dan zal je vast maatregelen willen nemen om je huis energiezuinig te maken en een goede keuze te maken in de nieuwe energieleverancier. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. De overheid juicht huizenbezitters toe om energiebesparende maatregelen te nemen. Om hen te stimuleren zijn er diverse financieringsmogelijkheden en kortingen. Welke dit zijn?

Investeringssubsidie duurzame energie

Je kunt gebruikmaken van deze landelijke subsidie als je zonneboilers, warmtepompen of pelletkachels aanschaft en installeert. De overheid wil zo stimuleren dat meer huiseigenaren overgaan op een duurzame verwarming. De subsidie is nog tot eind 2016 aan te vragen. Kijk voor meer informatie de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Regionale/lokale energiesubsidies

Je kunt kijken of er misschien een regionaal subsidiepotje beschikbaar is voor bijvoorbeeld een duurzame renovatie of voor het plaatsen van zonnepanelen. Enkele voorbeelden van dergelijke subsidieregelingen in bepaalde regio’s: een subsidie voor het renoveren van een huis tot niveau energieneutraal, subsidie voor groene daken, subsidie voor woningverbetering.

Energiebespaarlening

Ga je investeren in energiebesparende maatregelen, dan kun je deze sinds eind januari 2016 financieren met een zogenaamde energiebespaarlening. Deze lening is vanwege de lage rente aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren. Je kunt met het geleende geld (2500 euro tot 25.000 euro) meerdere maatregelen financieren. Let op: je mag niet meer dan 75% van het geld aan zonnepanelen besteden. Kijk op Onlineenergievergelijker.nl voor meer informatie.

Verlaagd btw-tarief op isolatie

Voor de arbeidskosten van het aanbrengen van isolatie aan muren, vloeren en daken geldt het 6% btw-tarief als de woning ouder dan 2 jaar is.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier (let op: voor zzp’ers gelden andere regels) zonnepanelen aanschaft kun je de btw hierop terugvragen. MilieuCentraal biedt hiervoor een handig stappenplan aan.

Energie besparen zonder investeringen

Als uitsmijter nog een laatste tip waarmee je ook gemakkelijk op je energie kunt besparen. Stap over van energieleverancier en profiteer van de hoge welkomstkorting voor nieuwe klanten. Kijk nu vrijblijvend na of je bij je huidige energieleverancier al voordelig uit bent of dat het veel goedkoper kan.