Geld besparen op je auto

In 2010 beschikten ruim 70% van alle Nederlandse huishoudens over een auto. In de kasboekjes van deze huishoudens zullen de kosten van een of meerdere auto’s een prominente rol spelen. Hoe nieuw of oud een auto ook is, het blijft een prijzig gebruiksvoorwerp. Niet alleen moet de auto worden verzekerd, maar de wegenbelasting en brandstof brengen de nodige kosten met zich mee. Heb je een auto gekocht dan moet je ook nog eens rekening houden met de afschrijving. Welke alternatieven zijn er eigenlijk? Private lease zit in de lift, wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Alternatieven? Auto huren!

Niet iedereen heeft per se een auto nodig. De meeste mensen in het bezit van een auto gebruiken deze voor woon-werkverkeer. Woon je dichtbij je werk is de fiets een gezond en vooral goedkoop alternatief. Afhankelijk van de werkplek kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Mocht je dan alsnog een keer een auto nodig hebben kan je altijd nog gaan voor autoverhuur. Hou er wel rekening mee dat afhankelijk van de aanbieder de kosten hiervan stukken hoger kunnen zijn dan het gemiddelde treinkaartje.

Voor- en nadelen private lease

Private lease zit al enkele jaren in de lift. Of dit rechtstreeks terug te koppelen is aan de crisis is lastig te concluderen. Wel is het zo dat bij het kiezen voor private lease geen rekening hoeft te worden gehouden met een aankoopbedrag van de auto. Aangezien dit bij een nieuwe auto al snel gaat om duizenden euro’s kan niet iedereen zich dit veroorloven. Afhankelijk van de private lease aanbieder kun je afhankelijk van het type auto, het aantal gewenste kilometers en de looptijd van je contract een maandelijks bedrag berekenen. Dit bedrag is exclusief brandstof en belasting.

Voordelen

– Je rijdt direct in een nieuwe auto.
– Niet eenmalig duizenden euro’s kwijt voor de aankoop.
– Weinig risico: bijna altijd allrisk verzekerd met €300 eigen risico.
– Afhankelijk van de aanbieder over de hele looptijd goedkoper dan het kopen van een nieuwe of tweedehandse auto.

Nadelen

– De auto is niet van jou, hij staat alleen op jou naam. (Psychologisch nadeel).
– Je zit vast aan de looptijd van het contract (vaak 2 of 3 jaar).