Goedkopere zorgverzekering voor 18-jarigen

Tot je 18e lijkt alles gratis. Je jongerenrekening bij de bank, je lidmaatschap bij de bibliotheek, de toegang tot sommige musea en je zorgverzekering. Maar zodra je 18 wordt, is dat goedkope wereldje waarin je leeft voorbij. De bibliotheek vraagt ineens om een jaarlijkse bijdrage, elk kwartaal schrijft de bank een klein bedrag van je rekening af en je bent niet meer gratis meeverzekerd op de zorgpolis van je ouders. Toch hoeft een eigen zorgverzekering helemaal niet zo duur te zijn. Besparen op je zorgverzekering is zelfs heel makkelijk! Je moet gewoon even weten hoe.

Iedereen een eigen zorgverzekering
In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Natuurlijk heb je nog wel te kiezen. Het land der zorgverzekeraars is namelijk erg groot. Voordat je 18 wordt, ontvang je een brief van je huidige zorgverzekeraar. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe polis, met of zonder aanvullende verzekering, op jouw naam laten zetten. De premie voor de zorgverzekering wordt dan van jouw rekening afgeschreven. Doe je niets, dan blijf je bij je ouders op de polis staan. De kosten voor jouw zorgverzekering worden dan van de rekening van je ouders afgeschreven. Je kunt ook op de polis van je ouders blijven staan, maar dan met een ander aanvullend pakket. De kosten voor jouw zorgverzekering worden dan nog steeds door je ouders betaald.

Besparen op je zorgverzekering
Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om lekker bij je ouders op de polis te blijven staan, het loont toch echt de moeite om uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij jouw zorgbehoefte past. Die tandartsverzekering van je ouders heb jij misschien helemaal niet nodig. Beoefen je een blessuregevoelige sport? Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is dan geen overbodige luxe. Je kunt ook alleen voor de basisverzekering kiezen. Zo stel je je pakket helemaal zelf samen. Natuurlijk mag je ook overstappen van zorgverzekeraar. Hiervoor hoef je niet tot december te wachten. Doe dit wel binnen 30 dagen na je 18e verjaardag. Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dit kan oplopen tot wel 72 euro per maand!