Handige tips om water te besparen in de tuin

Water besparen kan op veel verschillende manieren. Je kan in huis simpelweg bewuster omgaan met water of gebruikmaken van waterbesparende kranen en zuinige huishoudelijke apparaten. Een besparing realiseren betekent zorgen voor een lagere waterrekening. We gebruiken echter niet allen binnenshuis water. Ook in de tuin verbruiken we flink wat water. Hier heb je dus nog een mogelijkheid om voor een waterbesparing te zorgen. De loodgieter Utrecht deelt met ons vier tips waarmee je water kunt besparen in de tuin.

Een perfecte indeling van de tuin

Wanneer je zorgt voor een betere indeling van de tuin kan water op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikt worden. Voordat je begint met planten in de grond zetten moet je goed de tuin bestuderen. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke gedeeltes van de tuin de meeste zon krijgen. Met deze informatie kan je zorgen voor de perfecte indeling van de tuin. Plant planten die weinig water nodig hebben in de zonnige gedeeltes van de tuin en planten die juist veel water nodig hebben in de gedeeltes waar deze langer in de schaduw kunnen staan. Op deze manier kan je efficiënter gebruikmaken van water.

Geef water wanneer het koel is

Op de momenten dat de zon buiten schijnt is het een stuk aangenamer om in de tuin te werken. Je kan het werk immers combineren met het opdoen van een mooie bruine huid. Deze warme momenten van de dag zijn echter niet ideaal om planten en gras water te geven. Door de zon en de hogere temperaturen zal het meeste water verdampen. Dit moet je voorkomen wanneer je voor een besparing van water wilt zorgen. Je kan in dat geval beter de tuin van water voorzien op de koele momenten van de dag. Bovendien is het water geven wanneer het koel is ook beter voor de planten en het gazon.

Zorg dat de grond regen kan opnemen

Planten in een tuin die vol ligt met tegels hebben een stuk meer extra bewatering nodig. Veel mensen kiezen ervoor om de tuin voor een groot gedeelte te laten betegelen omdat zij verwachten dat hierdoor minder onderhoud nodig is. In een betegelde tuin kan de regen echter niet door de grond worden opgenomen. Het gevolg hiervan is dat de planten in een droge grond staan en extra bewaterd moeten worden. In plaats van tegels kan je beter kiezen voor kiezels of houtsnippers in de tuin. Een alternatieve oplossing is op sommige plekken ruimte laten tussen de tegels zodat de grond het regenwater kan opnemen.

Regenwater opvangen voor later gebruik

In de vorige paragraaf heb je al een tip kunnen lezen waarmee je beter gebruikmaakt van de vele regen die jaarlijks in Nederland valt. Dit regenwater kan je natuurlijk ook opvangen en later gebruiken om je tuin water te geven, wat ook voor een waterbesparing zorgt. Een regenton onder een regenpijp is een goede manier om een reservevoorraad water op te slaan.