Leningen, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Je kunt geld lenen voor veel verschillende redenen, denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een auto, een recreatiewoning of bijvoorbeeld om je woning te isoleren. Natuurlijk is een lening niet te meest voordelige optie, maar soms wel nodig. Wil je bijvoorbeeld je woning isoleren om op de lange termijn geld te besparen, maar heb je het geld niet voor de investering? Dan is een lening vaak noodzakelijk om dit te kunnen bekostigen. Maar hoe werkt geld lenen nu precies?
Verschillende leningen
Er zijn verschillende leningen beschikbaar met ieder hun eigen rentetarieven en voorwaarden. Hoeveel kan je lenen, wat zijn de rentetarieven, wat is de looptijd van de lening? Voordat je een lening aangaat is het goed om te weten welke opties er allemaal beschikbaar zijn en wat de voor- en nadelen zijn van iedere lening.
Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is krediet dat je kunt opnemen wanneer je wilt. Op een doorlopend krediet zit vaak een kredietlimiet. Dit limiet kan verschillen maar ligt over het algemeen rond de €10.000 euro. Wanneer je geld opneemt begin je ook direct met de aflossing van het geleende bedrag, het bedrag wat je maandelijks terugbetaalt bestaat uit een aflossing en een rentepercentage wat je dient te betalen op de lening. Het afgeloste bedrag kun je vervolgens direct weer opnieuw lenen.
Het grootste voordeel van het doorlopende krediet is de flexibiliteit van de lening. Het grootste nadeel is de onzekerheid van het rentetarief en de afbetaaltijd.
Persoonlijke lening
Een andere populaire lening is de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is in tegenstelling tot het doorlopend krediet wat minder flexibel. Zo is vooraf bepaald welk bedrag je leent tegen welk rentetarief. Ook het aflosschema ligt helemaal vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent met de persoonlijke lening.
Het grootste voordeel van de persoonlijke lening is dat alles duidelijk is, het aflosschema staat vast. Het grootste nadeel is dat de rentetarieven vrij hoog zijn van dit type lening.
Rood staan
Tot slot heb je ook altijd nog de optie om rood te komen te staan. Wanneer je rood komt te staan heb je meer geld opgenomen dan dat je daadwerkelijk op je rekening hebt staan. Vaak kun je rood staan tot een bepaald limiet. Over het opgenomen bedrag dat je ‘rood’ staat betaal je een bepaalde rente. Wanneer je echter ongeoorloofd rood komt te staan bepaal je een hoge rente.
De grootste voordelen van rood staan is dat je geen lening hoeft aan te gaan, het is dus zeer gemakkelijk. Echter betaal je wel een hoge rente wat natuurlijk minder positief is.
Kortom iedere lening heeft zijn voor- en nadelen, bekijk je opties goed en sluit de lening af die het beste bij jouw situatie past.