Hoe kun je nu echt besparen op je telefoonrekening?

De telefoonrekening is een rekening die maandelijks toch hoog in de kosten kan lopen bij een duur abonnement. Zo kun je met een uitgebreid abonnement voor een iPhone 11 bijvoorbeeld al €60 euro per maand kwijt zijn. Op jaarbasis komt dit neer op €720 euro. Een behoorlijke rekening dus!

Op kosten kun je vrijwel altijd besparen met bepaalde slimmigheden, hetzelfde geldt voor je telefoonrekening. Deze slimmigheden lichten wij uit in dit artikel.

Welke telefoon neem je?

De kosten van een telefoon abonnement bestaan uit de kosten om het toestel af te betalen en de kosten voor de diensten waar je hoogstwaarschijnlijk gebruik van zult maken. Dan kun je denken aan internet, bellen en sms’jes.

Hoe hoog het bedrag is dat je maandelijks betaald is voor een groot deel afhankelijk van het type telefoon dat je aanschaft. Bij een abonnement met telefoon betaal je ook maandelijks een deel van je telefoon af. Een telefoon met abonnement is een lening die je hebt bij de aanbieder van het abonnement. Hoe duurder de cataloguswaarde van de telefoon hoe hoger het bedrag wat je logischerwijs dient af te lossen.

Een simpele oplossing om goedkoper uit te zijn is door je telefoon in één keer af te betalen. Net als bij alle ‘leningen’ betaal je rente over het geleende bedrag. Ook kun je online gemakkelijk je eigen telefoon abonnement samenstellen. Zo kun je een bundel samenstellen naar jouw persoonlijke behoeften. Heb je geen sms’jes nodig maar wel veel data? Dit kun je bij providers als Ben gemakkelijk online samenstellen en zo betaal je niet voor diensten die je niet nodig hebt.

Sim only

Zoals eerder benoemd heeft het type telefoon een grote invloed op het bedrag dat je maandelijks betaalt, dus wat als je een goedkope, of misschien wel tweedehandse, telefoon neemt en hier een sim only abonnement voor af te sluiten? Dan kun je maandelijks erg goedkoop uit zijn. Zo kost een beperkt sim only abonnement onder de €10 euro per maand en heb je een van de meest uitgebreide abonnementen al onder de €20 euro per maand.

Bekijk je opties zorgvuldig

Wie overhaast een telefoon koopt zal waarschijnlijk maandelijks te veel betalen. Het kan lonen om de tijd te nemen bij het uitzoeken van je nieuwe abonnement. Vergelijk wat verschillende aanbieders met elkaar en bekijk de huidige aanbiedingen van providers. Providers bieden regelmatig kortingen aan waarvan jij als consument kunt profiteren.

Zeg je (oude) contract tijdig op

Het kan zo zijn dat je oude telefooncontract doorloopt zonder dat jij dit weet. Dat is geen probleem, maar hierdoor kun jij wel te duur uit zijn. Je maakt waarschijnlijk gebruik van oude tarieven en structuren, terwijl de nieuwe structuren en tarieven mogelijk een stuk goedkoper zijn. Net als met andere contracten is het dus zaak om op de hoogte te blijven van de huidige tarieven en structuren zodat je niet te veel betaalt voor hetzelfde product. Houd de looptijd van je contract dus goed in de gaten en check tijdig naar mogelijk goedkopere alternatieven.