Houd je zorgkosten in de hand met thuistesten

Doordat steeds meer Nederlanders gebruik maken van zorg wordt deze voor iedereen duurder. In december bleek al dat een recordaantal Nederlanders naar een goedkopere zorgverzekeraar was overgestapt om zo te kunnen besparen. Daarnaast is, zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten, het verplichte eigen risico van de zorgverzekering weer fors toegenomen in 2013, wat betekent dat je tegenwoordig de eerste €350 aan ziektekosten zelf dient te betalen.

Om de maandelijkse premie omlaag te brengen hebben sommigen ervoor gekozen om een vrijwillig eigen risico te nemen, welke maximaal €500 kan bedragen. Zolang je niet te maken krijgt medische kosten is dit natuurlijk erg aantrekkelijk, maar in het andere geval kan de rekening alsnog flink oplopen. De tarieven die medische instellingen rekenen zijn vaak niet mals meestal vallen deze onder het eigen risico…

Hoewel het volledig vermijden van artsbezoek natuurlijk nooit verstandig is, is het natuurlijk ook niet nodig om voor ieder wissewasje naar een medisch specialist te gaan. Vaak willen we het zekere voor het onzekere nemen als het op onze gezondheid aankomt (en dit is natuurlijk ook wel begrijpelijk), maar er bestaan goedkopere alternatieven waarmee u flink kunt besparen: thuistesten. Hiermee neemt u de medische instellingen een deel van de behandeling uit handen en kunt u thuis zelf eenvoudig en snel een diagnose stellen. Indien nodig kunt u dan alsnog contact opnemen met een specialist.

Thuistesten

Thuistesten zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Zo is het mogelijk om jezelf te testen op SOA’s, diabetes, allergieën en zwangerschap. Maar er bestaan ook thuistesten waarmee je zelf je de hoogte van je cholesterol kunt testen. Deze thuistesten zijn vrijwel altijd CE-gecertificeerd, wat inhoudt dat ze voldoen aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte.

Een bijkomend voordeel van deze thuistesten is de anonimiteit. Schaamte vormt tegenwoordig helaas nog te vaak een drempel voor het doen van bijvoorbeeld een SOA test, met alle gevolgen van dien. De thuistesten kunnen gewoon thuis kunnen worden uitgevoerd, er hoeft dus geen afspraak te worden gemaakt bij een huisarts of SOA-kliniek en de rekening komt niet bij uw zorgverzekeraar terecht. Zo krijg je bij een SOA thuistest een code meegeleverd waarmee je eenvoudig online de uitslag van de test kunt inzien.

Kortom, houd je zorgkosten ook nu in de hand door te kiezen voor de voordeligste zorgverzekering en kritisch na te denken over welke zorg je nu écht zelf nodig hebt. Naast nuchter nadenken kunnen thuistesten hierbij een belangrijke rol spelen.